Schaktmassor dumpades utanför deras vardagsrum i Kaverös

En morgon rullade hjullastaren in framför Evy och Bengt Jönssons vardagsrum – och tippade av sin last. Jordhögen har blivit större och nu är en del av utsikten från lägenheten helt blockerad.
– Jag tycker att det är bedrövligt, säger Evy Jönsson.

ANNONS
|

Evy Jönsson sveper med handen mot fönstret i sitt vardagsrum på Barytongatan i Kaverös. Där utanför vilar en stor hög med stenar och jord.

– Jag förstår ju också att det är nödvändigt att fixa med dräneringen men det måste göras på rätt sätt. Sen har vi knappt fått någon info heller, säger hon.

Det var på torsdagsmorgonen som en hjullastare plötsligt började tippa schaktmassor utanför makarna Jönssons vardagsrum. På baksidan av fastigheten arbetar man med att lägga ny dränering, det har man gjort ett tag. Men att det mitt i julstöket skulle dyka upp en stor jordhög utanför fönstret var inget man hade informerats om.

ANNONS

– När de började tippa så gick jag ut och skällde men de som arbetade med det bara ruskade på huvudet, säger Bengt Jönsson.

Hur länge jordhögen ska ligga kvar har de fått lite olika besked om. Evy och Bengt Jönsson uppger att de anställda på schaktfirman menade att det skulle ligga där i 14 dagar. Efter att ha pratat med Poseidon fick de av en fastighetsförvaltare veta att det bara skulle vara kvar en dag.

Men när GP besöker platsen på fredagsförmiddagen så ligger jordhögen kvar och det är heller ingen aktivitet på baksidan där dräneringsarbetet sker.

De menar även att park- och naturförvaltningen har ett område i närheten av schaktningen – och att man borde undersökt möjligheterna att tippa schaktmassorna där i stället.

Poseidon: Borta innan jul

Linda Thorsson är kommunikationschef hos hyresvärden Poseidon. Hon har bett om att få svara på frågorna via mejl.

Varför har man lagt schaktmassorna på framsidan av huset?

”Man har valt en plats där schaktmassorna inte hindrar räddningstjänst eller skadar trädrötterna. Vi förstår att det kan påverka utsikten från lägenheten under tiden som arbetet pågår, men det är tillfälligt och högarna kommer att vara borta innan jul”.

Hur länge ska massorna ligga där?

ANNONS

”Massorna ska användas för att fylla igen det vi grävt upp och därför kan vi inte köra bort dom i väntan på återfyllnaden. Inom två veckor ska jordhögarna vara borta, det vill säga innan jul”.

Görs för att underlätta arbetet

På frågan om man undersökt möjligheten att lägga det på park- och naturförvaltningens mark svarar Linda Thorsson att man inte kan ta sig friheten att lägga schaktmassorna på någon annans mark som hindrar denna från att utnyttja ytorna. Hon menar även att det ligger på Poseidons egen mark för att underlätta arbetet med dräneringen.

De menar att de inte fått någon information om detta. Vad tänker du kring det?

”Hyresgästerna har fått information om arbetet via trapphusinformation, men kanske har vi inte varit tillräckligt tydliga med när jordhögarna ska vara borta. Att dränera är ett omfattande arbete och det blir lite stökigt under tiden, men vi jobbar på så snabbt vi kan och om två veckor ska jordhögarna vara borta”.

Har inte sett någon info

Att boende fått besked om att det skulle läggas schaktmassor utanför fönstret håller inte Evy Jönsson med om.

– Nej, ingen av de boende här kände till det. Om de har satt upp lappar om detta så har de tagits ner av någon.

ANNONS

Att de nu får vänta i två veckor tills jordhögen försvinner är hon heller inte road av.

– Då är det två veckor till där de ska köra här utanför och det skvätter ju upp på fönstren och dammar. Det är klart, det är jobb som måste göras – men roligt är det inte.

LÄS MER:Hyresgäst orsakade skador för halv miljon i lägenhet i Haga

LÄS MER:Så hög hyra vill din fastighetsägare ta ut

LÄS MER:Därför är det så kallt i lägenheten just nu

ANNONS