Skejtarna får vänta när vattnet i Plaskis blir kvar veckan ut.
Skejtarna får vänta när vattnet i Plaskis blir kvar veckan ut. Bild: Birgitta Lindqvist

Sista chansen för bad – en vecka till med vatten i Plaskis

Göteborgs Stad förlänger plasksäsongen. Med värmebölja och tropiska nätter på väg väljer kommunen att inte tömma plaskdammen vid Mariaplan riktigt än.
– Det är på vårt initiativ när vi ser att vädret är som det är just nu, säger Tomas Herdesköld, teknisk förvaltare på Göteborgs Stad.

ANNONS
|

Älvsborgsdammen vid Mariaplan – mer känd som Plaskis – fylls med vatten den 1 juni varje år. Tre månader senare, den 31 augusti, brukar den tömmas.

Men i år väljer Göteborgs Stad att behålla vattnet ytterligare några dagar.

– Egentligen hade vi planerat nedstängning idag men med tanke på vädret och eftersom det fortfarande är vatten i den så tänker vi att vi kör veckan ut, säger Tomas Herdesköld.

Så om vädret håller i sig ännu längre så tömmer ni den ändå efter den här veckan?

– Ja det är tanken.

Tomas Herdesköld är teknisk förvaltare på Stadsmiljöförvaltningen.
Tomas Herdesköld är teknisk förvaltare på Stadsmiljöförvaltningen. Bild: Göteborgs Stad

Kan bli värmerekord

Göteborgarna kan vänta sig riktig högsommarvärme första veckan av september. Under onsdagen och torsdagen väntas temperaturer upp mot 30 grader, enligt SMHI.

ANNONS

Torsdagen kan bli den varmaste dagen på hela sommaren i Göteborg och det nuvarande sommarrekordet på 29 grader den 27 juni kan alltså slås. Även nätterna väntas bli tropiska med temperaturer över 20 grader. Värmen förväntas hålla i sig fram till helgen, med temperaturer runt 25 grader.

– Jag hoppas att allmänheten blir nöjda av att de kan nyttja dammen ytterligare en vecka och njuta av det fina vädret, säger Tomas Herdesköld.

Skejtarna får vänta

Övriga månader på året är plaskdammen inte är fylld med vatten utan av skateboardåkare. Men i och med uppskjutningen av vattentömningen får de vänta ytterligare en vecka innan de får tillgång till sin ”skatepark”.

– Jag har inte hört något från dem. Och oavsett så hade det tagit ett tag att tömma dammen och städa upp så det hade ändå inte blivit aktuellt förrän nästa vecka kanske, säger Herdesköld.

Men att Göteborgs Stad väljer att töja lite på tidsramen kring plaskdammen är inte unikt.

– Det kan ju hända att det drar in några dagar i september. Det beror lite på vilken dag i veckan det blir och sådär, säger han.

LÄS MER:Ombyggnationen av Plaskis i Majorna framskjuten

LÄS MER:Här fångas flest råttor i Göteborg

LÄS MER:Klart: Stadsmiljönämnden skär ner – här är sparkraven

LÄS MER:Efter rampbråket – skejtarna tillbaka i Plaskis

ANNONS