Skåp designat av Otto Schulz sålt för rekordpris

På Bukowskis auktion Modern Art + Design såldes nyligen ett skåp av Otto Schulz för ett rekordpris. Det blev till och med ett världsrekord för Göteborgsformgivaren.
– En anledning till att de blir så dyra är att de är unika och att det inte finns så många kvar, säger Lovisa Törnsten, specialist på konst på Bukowskis i Göteborg.

ANNONS
|

Otto Schulz var formgivare, entreprenör och affärsman och ägde möbel- och inredningsföretaget Boet med butik i korsningen Avenyn–Kristinelundsgatan under tidigt 1900-tal. Där sålde han både sina egendesignade möbler och andras. Under sina storhetsår ägde han också Vackrare Vardagsvara vid Arkaden. Ett av hans första inredningsuppdrag var att inreda Bräutigams konditori när det öppnade 1917.

När Bukowskis auktion Modern Art + Design avslutades i mitten av maj slog ett skåp designat av Otto Schulz nytt världsrekord för designern, efter en intensiv budgivning online, per telefon och i salen på Bukowskis.

Utgångspriset på det gröna skåpet var mellan 100 000 och 150 000 kronor, men det slutliga budet blev 760 000 kronor. Med avgifter och provision får köparen betala totalt 950 000 kronor.

ANNONS

– En anledning till att de blir så dyra är att de är unika och att det inte finns så många kvar, säger Lovisa Törnsten, specialist på konst på Bukowskis i Göteborg och filialchef.

Lovisa Törnsten är specialist på konst och filialchef i Göteborg.
Lovisa Törnsten är specialist på konst och filialchef i Göteborg. Bild: Bukowskis

Hon berättar att skåpet är 120 centimeter högt, är gjort av björk, klätt i sammet på utsidan och har ett mönster gjort av pärlspik. Det har ägts av en och samma Göteborgsfamilj troligen sedan i slutet av 1920-talet, och det är i utmärkt skick.

Lovisa Törnsten berättar att många av möblerna Otto Schulz formgav ”massproducerades”, framförallt under den senare delen av hans karriär. Dock inte det här skåpet, vilket förmodligen är en beställning och därför det är så unikt och dyrt.

Varför är det här skåpet så speciellt?

– Jag har aldrig sett ett sånt skåp från Boet – det är väldigt litet, välbevarat, är bästa formgivningen från 1920-talet, och det finns väldigt få sådana möbler på marknaden, säger Lovisa Törnsten.

På samma auktion såldes till exempel även ett par fåtöljer av Otto Schulz för 180 000 kronor, utgångspriset var på mellan 50 000 och 75 000 kronor.

På Bukowskis har flera av hans möbler sålts genom åren. Skåp, fåtöljer, stolar och andra möbler har sålts för priser en bra bit över utgångspriset. Lovisa Törnsten utesluter inte att priserna på hans unika saker kommer att öka, då de är klassiker.

ANNONS

– Han är superpopulär och varit det de senaste 10-15 åren, för han är ett namn inom den svenska formgivningshistorien.

LÄS MER:Så vet du att märkesväskan är äkta och inte fejk

LÄS MER:Otto Schulz – den okände inredningskungen från Göteborg

LÄS MER:Så såg det ut förr i tiden i centrala Göteborg

ANNONS