Slopad karensdagför influensan dröjer

ANNONS
|

I veckan informerades alla personalchefer inom SU om att anställda som visar symptom på svininfluensa bör stanna hemma i sju dagar. Men det kan vara svårt att veta om man verkligen är drabbad.

- Den nya influensan ter sig ofta inte så märkvärdig. Vi blir rädda när det rapporteras om folk i respirator, men för de flesta liknar den en vanlig luftvägsinfektion, säger Ingemar Qvarfordt, hygienläkare på Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Man kan vara smittsam i sju dagar efter sjukdomsutbrottet och sjukvårdspersonal uppmanas därför att vara hemma så länge.

ANNONS

För att få klarhet i vilka regler som gäller när arbetsgivaren uppmanar anställda att vara hemma skickade smittskyddsenheten i Västra Götaland nyligen en fråga om detta till Socialstyrelsen.

Just nu tittar myndigheten på frågan, men det är ännu oklart om sjukvårdspersonal kommer att få betala sin sjukfrånvaro själva eller om staten står för kostnaden för att förhindra spridning av svininfluensan. Om karensdagen ska slopas, som bland annat Sahlgrenska valt att göra vid vinterkräksjukan, är upp till varje arbetsgivare.

- Just nu gäller vanliga sjukskrivningsregler. Skulle det bli någon ändring är den regionövergripande, säger Robert Sjölund, presstalesman vid Sahlgrenska.

När en patient rekommenderas av behandlande läkare att stanna hemma eftersom man bär på en samhällsfarlig sjukdom finns möjlighet att få smittbärarpenning. Exempel på dessa sjukdomar är smittkoppor, fågelinfluensan och SARS. Om svininfluensan kommer att klassas som en samhällsfarlig sjukdom är ännu inte klart.

- Vi har resonerat inom myndigheten men sannolikt kommer man inte kunna få smittbärarpenning för den här sjukdomen. Man vet sällan att man bär på smittan och när den väl bryter ut är det sjuklön som gäller, säger Cecilia Udin, försäkringshandläggare på Försäkringskassan.

ANNONS

ANNONS