Slottsskogen svämmar över av råttor

Göteborgare stöter gång på gång på svärmar av råttor i stan. Slottsskogens chef Per Åberg är inte särskilt förvånad över att de förekommer i parken, och uppmanar till att tänka efter om man inte vill ha gnagarsällskap på sin picknick.
– Många tycker det är härligt att mata fåglar men man glömmer att man även matar råttor, säger han.

ANNONS
|

Ny dag – ny råttinvasion någonstans i Göteborg.

Stadens problem med gnagare är ingen nyhet i sig. Men det finns ett par förklaringar till varför så många av de oönskade krabaterna rör sig just kring den lilla dammen i Slottsskogen.

– Det är det här med att hålla rent. Vi har haft dialoger med restauranger och allmänheten om att lämna rester. Det problemet finns främst runt lilla dammen. Många tycker det är härligt att mata fåglar men man glömmer att man även matar råttor. Vi ser det i de områdena där man matar mycket vilt, säger Per Åberg, chef för Slottsskogen.

ANNONS

LÄS MER:Råttor stängde saluhall – får öppna igen efter sanering

Situationen är enkel att beskriva men svår att lösa. Slottsskogen har kunnat gå in och stoppa råttorna på flera håll i parken. Men man kan inte lägga ut giftiga fällor som dödar råttor där det går människor.

Och där människor går, där skräpas det ner.

Och där det skräpas ner och finns matrester... Ja, ni förstår.

Extra tydligt blir det vid den lilla dammen, en populär samlingsplats i Slottsskogen.

– Om jag hade svar på det så hade jag gjort det för flera år sedan. Vi var nere där häromdagen bara och tittade på området runt dammen. Vi ska försöka röja undan lite buskage där.

Fågelmat blir till råttkäk

Det är dock inte så enkelt. I området brukar det lämnas vinterfoder för fåglarna, även det något som lockar råttor.

– Fåglarna trivs också i de här områdena och med allt vad biologisk mångfald innebär så blir det en svår avvägning, säger Per Åberg.

Behöver de vilda djuren i Slottsskogen matas av förbipasserande besökare?

– Är det stränga vintrar så kan man behöva stödfoder. Men generellt sett behövs det inte. Vilda fåglar hittar mat i naturen. Där är det samma problem som med Kanadagäss. Man tycker att det är är roligt att mata dem – men så i nästa sekund får vi kritik för att vi inte kan bli av med dem. Tacka fan för det när vi matar dem...

ANNONS

– Alla behöver ta sitt ansvar, och vi försöker absolut göra det vi kan med hjälp av Anticimex.

LÄS MER:Göteborgs stad kan anställa en samordnare – mot råttor

Smörgåsbord eller torr knäckemacka?

Per Åberg berättar vidare att man tillsammans med saneringsföretaget provat en rad olika lösningar. Bland annat en typ av box som ska fånga in råttorna.

– Vi är ute i parken hela tiden. Men det är inte så att Anticimex har en rak lösning. Så länge det finns något att äta så kommer de inte att gå in i fångstburar. Det vet man själv – vad väljer man mellan smörgåsbord och en torr knäckemacka?

LÄS MER:Flest råttor fångades på Göteborgs finaste adresser

ANNONS