Det nya utkikstornet i Slottsskogen kommer inte vara tillgängligt för alla.
Det nya utkikstornet i Slottsskogen kommer inte vara tillgängligt för alla. Bild: Wingårdhs

Slottsskogens nya utkikstorn – bara för den som kan gå själv

För att markera Slottsskogens 150 år kommer ett nytt utsiktstorn att resas i parken. Men det blir ett torn utan tillgänglighetsanpassning. Så såg uppdraget från politiken ut, enligt stadsmiljöförvaltningen.
– Jag har inte hört det förut. Det förvånar mig, säger stadsmiljönämndens ordförande Joakim Larsson (MP).

ANNONS
|

Slottsskogen fyller 150 år i år. Det var först tänkt att firas genom att göra om Slottsskogens entré från Linnéplatsen. Men eftersom samma område också ska rymma en tunnelmynning när Lindholmsförbindelsen är byggd valde stadsmiljönämnden att vänta med att anlägga en ny parkentré.

Istället gav politikerna i nämnden ett uppdrag till förvaltningen att hitta på något annat, något som maximalt fick kosta två miljoner kronor. Förslaget blev ett nytt utsiktstorn, signerat Gert Wingårdh.

Tornet ska vara på plats nästa år.

Utkikstornet borde inte byggas alls om det inte är tillgängligt för alla anser Anders Westgerd, vd för assistanskooperativet Gil.
Utkikstornet borde inte byggas alls om det inte är tillgängligt för alla anser Anders Westgerd, vd för assistanskooperativet Gil. Bild: Anders Deros

Planerna möter hård kritik

Men det nya tornet har fått assistanskooperativet Gil att reagera. Organisationen arbetar för ”full delaktighet och jämlikhet för personer med funktionsnedsättningar”. Enligt Anders Westgerd, vd Gil, bryter det planerade tornet mot flera bestämmelser, däribland diskrimineringslagen.

ANNONS

– Kan man inte erbjuda en likvärdig upplevelse, då diskriminerar man. Jag förstår inte hur man ens kommer på tanken att bygga ett utkikstorn som är otillgängligt när man säger sig vara en stad som ska vända sig till alla. Det är ju bara skitsnack.

– Jag hoppas verkligen inte det blir ett torn om det inte är tillgängligt.

Enligt Gunilla Åkerström, avdelningschef utemiljöer och stadsliv på stadsmiljöförvaltningen, är tornets utformning och tillgänglighet en konsekvens av hur det politiska uppdraget formulerats och finansierats.

– Det blir en begränsning när vi har fått en viss summa för att vi skulle göra något skyndsamt för att fira Slottsskogen, som fyller 150 år i år. Sedan finns det ju ingenting som innebär att vi inte skulle kunna göra förändringar över tid.

I projektet finns det en del tillgänglighetsanpassningar av stigar och gångvägar. I framtiden ska människor i rullstol kunna ta sig hela vägen fram till tornet, men inte upp i det.

– Jajamän, precis så. Och det har inte gått hittills. Det handlar också om naturen i området. Det ligger ju på en kulle från början så det är svårt att jobba med, men det är det som Slottsskogen erbjuder, säger Gunilla Åkerström.

ANNONS

Sågar anpassningarna för tillgänglighet

Men de anpassningarna ger inte Anders Westgerd vid Gil mycket för:

– Ska man stå där nere på marken och kolla med VR-glasögon i så fall? Jag vet inte riktigt vad de har tänkt sig.

Gil menar också att tornet kan bryta mot lagen, eftersom kravet på att även de med nedsatt rörelseförmåga ska kunna nyttja nya byggnader finns med i plan- och bygglagen och plan- och byggförordningen.

De bestämmelserna behöver man inte ta hänsyn till i det här fallet, enligt Gunilla Åkerström.

– Den lagen gäller inte i just Slottsskogen för den har ingen detaljplan. Så nej, vi bryter inte mot lagen, det gör vi inte, säger Gunilla Åkerström.

Larsson (MP): ”Det handlar om topografin”

Stadsmiljönämndens ordförande Joakim Larsson (MP), som är en av politikerna som gett tjänstemännen uppdraget att bygga ett torn, känner inte igen att det skulle vara budgeten som gör att tornet inte blir tillgänglighetsanpassat.

– Att detta skulle vara en penningfråga är första gången som jag hör. Uppdraget var bara att hitta på något som uppmärksammar jubileet för de här pengarna.

Kan det vara så att det varit så bråttom med detta att tillgänglighetsfrågan glömts bort?

– Nej, det är inte mitt intryck. När vi har fått dragningar om det här har vi pratat om den frågan och fått det motiverat med att området ser ut som det gör, att det handlar om topografin, säger Joakim Larsson.

ANNONS

LÄS MER:Gert Wingårdh ritar Slottsskogens nya utkikstorn

LÄS MER:Gång- och cykelbron över älven kan inte skyndas på

LÄS MER:Nordost kan få en egen Plikta-lekplats

ANNONS