Göteborg har haft en sensommar med ovanligt höga temperaturer, men nu ser värmen ut att dra vidare.
Göteborg har haft en sensommar med ovanligt höga temperaturer, men nu ser värmen ut att dra vidare. Bild: Thomas Johansson

SMHI: Sommarens sista dag i väderprognosen

SMHI varnar för brandrisk och höga temperaturer. Det sistnämnda är ovanligt för september. Men i prognosen kan sommarens slut skönjas.

ANNONS
|

Det har varit ovanligt varmt i september, så pass varmt så pass länge att SMHI varnar för risk för skogsbrand. Varningen gäller delar av Götaland och Svealand, samt delar av Dalarnas och Gävleborgs län.

– Det har varit väldigt varmt och torrt nu senast i tiden. Däremot, om man ser till Göteborgstrakten, så kommer den här skogsbrandsrisken att avta eller försvinna under nästa vecka, säger Linnea Rehn Wittskog, meteorolog på SMHI.

Enligt SMHI är det inte unikt att det är brandrisk i september. Men de har just nu också ute en varning för höga temperaturer på många håll i Götaland och vissa håll i Svealand.

ANNONS

– Det hör ju verkligen inte till vanligheterna att vi har det i september. Jag vet faktiskt inte om vi har haft det tidigare under september. Det har varit ovanligt varmt, säger Linnea Rehn Wittskog.

Efter regnet kommer hösten

Bakom de höga temperaturerna ligger ett högtryck med varm luft som gett och ger dagstemperaturer uppåt 25-30 grader.

Enligt tiodagarsprognosen väntar ungefär 18 millimeter regn över Göteborg under måndagen och ungefär hälften så mycket till under tisdagen.

Och efter nederbörden ser sommaren ut att vara slut. I dag, söndag, är alltså sannolikt sommarens sista dag i Göteborgsområdet.

– Den perioden som kommer nu så ser det ju inte ut som att det är någon mer sommarväder att vänta, utan det blir en övergång till mer normala temperaturer. Det kommer att ligga runt 15 grader, säger Linnea Rehn Wittskog.

Andra delar av landet kan få högsommarvärme någon dag till, men sen kommer regnet och hösten nå även dit. Med andra ord är svalt och ostadigt väder att vänta.

LÄS MER:Svenskarnas semesterparadis brinner upp

LÄS MER:En säsong i Alperna – nu och för 20 år sedan

LÄS MER:Stenmarks klassiska backe lyser grönt och luktar koskit

ANNONS