SMHI:s går ut med varning – snöbyar drar in över Göteborg

Under torsdagskvällen drog ett snöoväder in över Göteborg. I samband med detta har SMHI utfärdat en gul varning.
– Det kommer bli ganska intensivt, säger Marie Staerk, meteorolog på SMHI.

ANNONS
|

SMHI har under torsdagen gått ut med en gul varning i samband med att ett snöoväder drar in över Göteborgsområdet.

Enligt Marie Staerk, meteorolog på SMHI, innebär detta att det kommer en hel del snö på relativt kort tid som kan skapa olika konsekvenser för samhället, bland annat att snöröjningen till exempel inte hinns med i i den utsträckning som behövs.

– Det är ganska intensivt och kommer att lägga sig på backen, så det kan bli en del problem i trafiken. Sedan kommer det vara blåsigt av och till i samband med det här också, säger hon.

ANNONS

Under torsdagskvällen har Trafikverket gått ut med med varningar för besvärligt väglag vid bland annat E6 och E20.

– Vi upplever inget ännu, men vi sitter beredda på att det kan bli lite besvärligt i natt, säger Thomas Magnusson på Trafikledningscentralen Väst.

Vid 21-tiden på torsdagskvällen har Västtrafik tvingats ställa in ett flertal linjer med anledning av halka.

– Det drabbar framförallt områden som Eklanda, Mölndal, Kikås och Pixbo. I utkanten av Göteborg är det tyvärr bekymmer med halkan, säger Carl Hansson, störningskoordinator på Västtrafik.

Under kvällen har det också snöat uppåt Västkusten, utanför Uddevalla voltade en bil på E6 i snövädret.
Under kvällen har det också snöat uppåt Västkusten, utanför Uddevalla voltade en bil på E6 i snövädret. Bild: Robert Betzehaug

Oklart om snön ligger kvar

Enligt henne är det dock svårt att uttala sig om huruvida snön kommer att ligga kvar över natten eller om den kommer att smälta bort.

– Det är alltid svårt att säga när det ligger så nära havet. Men ju längre inåt landet desto mer förutsättningar för att snön blir kvar. När det är så pass mycket vind från havet blir det att temperaturen ligger mellan noll och två grader, men har man inte vind så ligger det runt noll i stället, säger Marie Stark.

Osäker prognos

Enligt SMHI väntas snöfallet hålla i sig under resten av kvällen, men avta under natten.

– I och med att det är snöbyar så är det svårt att fånga exakt placering eller stråk. Det skulle kunna bli så att det hänger kvar lite kortare, säger Marie Stark.

ANNONS

Under fredagen väntas det bli uppehåll och betydligt lugnare väderlek. Men mot natten mot lördagen finns det risk att SMHI återigen måste gå ut med en varning för Göteborgsområdet och att det blir ytterligare snöoväder.

– Det har varit lite osäkerheter i prognosen och det är nog bättre att hålla koll på den senaste prognosen under morgondagen och om det eventuellt kan bli en ny varning, säger Marie Stark.

LÄS MER:Så byter du däck på bilen

ANNONS