Snaror och begravningsljus i protest mot avrättningar i Iran

Trots isblåst och decemberkyla tågade runt 2 000 demonstranter ned för Kungsportsavenyn på lördagen för att protestera mot regimen i Iran. Med snaror och gravljus ville de sätta fokus på avrättningarna i landet.

ANNONS
|

”Stoppa avrättningarna” var slagordet på demonstrationen mot den iranska regimen under lördagen.

Trots en frostig bris och temperatur runt nollan samlades inledningsvis några hundra personer på Götaplatsen vid halv ett på lördagen.

Flera demonstrationer mot regimen i Iran har ägt rum på Götaplatsen under hösten. Fokus den här gången låg på att belysa de avrättningar som har skett och som riskerar att ske i Iran.

– Folk döms för att ha fört krig mot gud, det diffusaste som finns, och avrättas utan rättegång för att jaga skräck i befolkningen och kväva protesterna, säger Navid Fard, en av arrangörerna och aktiv inom, OSI, Oberoende svenskiranier.

ANNONS

Hedrade dödsoffren

Två fall har skapat stor uppmärksamhet de senaste två veckorna. Två män i 20-årsåldern har hängts offentligt från en kran.

Därför bar flera av deltagarna snaror runt halsen. En av dem var Ghazal Zekavat som är pastor i Borås, men har demonstrerat i både Stockholm och Göteborg.

– Jag känner att det är mitt ansvar. Om inte jag gör det är det en person mindre. Jag vill göra allt jag kan för mitt folk, säger hon.

Vid halv två intog folkmassan, som hade växt till uppemot 2 000 personer, Kungsportsavenyn. En stor Iranflagga från monarkins tid vecklades ut och ledde lejonparten av demonstrationståget bakom sig. De kända parollerna ”kvinna, liv, frihet”, ”stäng ambassaden” och ”mullorna måste bort” ropades ut.

På plats vid Millenniumplatsen tändes gravljus och ställdes i en hjärtformation tillsammans med bilder av de döda.

LÄS MER:Oro för våg av avrättningar efter hängningar

LÄS MER:Kvinnors bröst och kön måltavlor i Iran

LÄS MER:Demonstration i Göteborg mot den iranska regimen

ANNONS