Det har varit både soligt och kallt i Göteborg under november.
Det har varit både soligt och kallt i Göteborg under november. Bild: Roger Larsson

Solig och kall november i Göteborg

Om du har du frusit extra mycket i november är det inte konstigt – det har varit kallare än normalt. Det har också varit nästan dubbelt så soligt som förra november.
Kylan ser ut att stanna, och under tisdagen kom den första snön som beräknas ligga kvar.

ANNONS
|

Om du tog fram vinterjackan tidigare i år är du förmodligen inte ensam. November har nämligen varit kyligare än normalt.

– Det har varit 1-2 grader kallare än vanligt, enligt Erik Höjgård-Olsen, meteorolog på SMHI.

De kalla vädret hänger ihop med det andra väderförhållandet som sticker ut för november – antalet soltimmar. Hittills i november har det varit drygt 39 soltimmar i Göteborg, vilket är nästan dubbelt så många som i november förra året.

– Det är generellt sett lägre temperatur när det är klart väder. När det är moln på himlen ligger de på som ett lock, som förhindrar förlust av värme, säger Erik Höjgård-Olsen.

ANNONS

Chans till tredje soligast

De 39 soltimmarna i november tar Göteborg till en fjärde plats när man jämför med resten av Sverige. Soligast har det varit i Storlien, därefter Lund och på tredje plats Karlstad.

När GP pratar med SMHI skiljer det dock mindre än en timme mellan Göteborg och Karlstad – och prognosen de resterande dagarna visar en hel del sol i Göteborg.

– Framför allt verkar det bli soligare än i Karlstad. Det blir en kapplöpning om bronset, säger Erik Höjgård-Olsen.

Vintervädret stannar kvar

Prognosen för november ser ut att fortsätta i samma kyliga anda.

– Det är fortsatt minusgrader, säger Erik Höjgård-Olsen.

Den nordliga vinden och fuktiga luften vid kusten gör dessutom att det kommer upplevas som ännu kallare än det faktiskt är.

– Vinden kan man ju skydda sig från ganska bra med en bra jacka, men fukten i luften lyckas ofta sippra in under jackan. Det brukar kännas råare, säger Erik Höjgård-Olsen.

Flera snöfall på ingång

Under tisdagseftermiddagen började det snöa i Göteborg. Enligt Christopher Greenland, meteorolog på SMHI, kan det komma en till två centimeter snö under tisdagen.

– Eftersom det är minusgrader som gäller dag som natt så kan jag tänka mig att den här snön kommer ligga kvar, och inte smälta bort, säger han.

ANNONS

Det kommer att fortsätta snöa en bit in på kvällen, och sedan kommer det förmodligen börja snöa igen under onsdagsmorgonen.

LÄS MER:Enkla knepet som får dig att somna på kvällarna

LÄS MER:Vintervädret stannar – risk för halka

LÄS MER:Olyckor och inställda skolskjutsar i snökaoset

ANNONS