Påsken ser ut på att bjuda på mest sol, och ganska höga temperaturer dagtid. Arkivbild
Påsken ser ut på att bjuda på mest sol, och ganska höga temperaturer dagtid. Arkivbild Bild: Christian Ljung

Solig och varm påskhelg väntar i Göteborg

I veckan är det påsk med en lång ledighet för de flesta. Och det ser ut som att göteborgarna får äta sill, ägg och påskgodis i sol och värme. Men först ska ett snöfall passera Göteborg, berättar Lars Knutsson, meteorolog på SMHI.

ANNONS
|

Påsken står för dörren med en lång ledighet för de flesta. Efter en kall och mörk vinter är det många som längtar efter sol, men också efter värme.

Men innan påsken anländer ska ett snöfall dra förbi Göteborg på onsdag kväll och natten mot skärtorsdagen. Enligt Lars Knutsson, meteorolog på SMHI, kommer det några centimeter snö. Om man hoppas på att kunna åka pulka och skidor på torsdag, så lär det nog inte vara möjligt.

– På torsdag blir det fem till sex grader varmt, så det är stora möjligheter att snön smälter bort, säger Lars Knutsson.

Dock är det inte säkert att det blir vårens sista snö. Enligt Lars Knutsson är det inte ovanligt att det snöar i april.

ANNONS

Varm och vindsvag helg väntar

Förra påsken var vädret högtrycksbetonat i Göteborg, på påskafton var det drygt 12 grader varmt i skuggan. Årets påsk ser ut att kunna bli vädermässigt likadan.

På långfredagen blir det uppehåll och sol, med stigande temperaturer på mellan sju till nio grader, enligt prognosen. Även påskafton ser ut att bli solig och ännu varmare med temperaturer på tio till elva grader. På påskdagen stiger temperaturen troligen med ytterligare någon grad, och det blir också soligt.

Då det ligger ett högtryck över Göteborg kommer dagarna bli ganska varma, till skillnad mot nätterna som kommer fortsätta vara kalla med temperaturer under nollan.

Lars Knutsson menar att det inte kommer att blir så mycket nederbörd i påsk, förutom snön på natten mot skärtorsdagen. Det kan eventuellt komma lite regn på fredagen innan solen dyker upp, men regnet kan också hoppa över Göteborg. Den kalla nordliga vinden kommer att vända och bli sydlig, vilket gör påsken ganska vindsvag.

Kallare än normalt

Om mars och början av april känts extra kall, så är det inte fel. Enligt Erik Höjgård-Olsen, meteorolog på SMHI var mars en till två grader kallare än normalt, och så har också april startat.

– Lite mer normala temperaturer ligger så här års på mellan fem till tio grader, säger Erik Höjgård-Olsen.

ANNONS

När påsken passerat kan vädret förändras och bli mildare, vilket då gör det mer ostadigt. Men några riktigt höga temperaturer är inte i sikte än.

LÄS MER:Slipp rådjur, sniglar, myror och möss i din trädgård

LÄS MER:Det kan man göra i trädgården på våren enligt John Taylor

LÄS MER:Karl Fredrik tipsar om sina mest lättskötta krukväxter

LÄS MER:Här är de bästa promenadstråken i Göteborg

ANNONS