Sommartåg tuffar till Lysekil

ANNONS
|

- Vi hoppas och tror på betydligt fler resenärer än i fjol, säger Jarl Samuelsson, tågtrafikchef på Västtrafik.

Förra året var det premiär för sommartåg på Lysekilsbanan.

Efter 33 år rullade persontågen till och från Lysekil om än bara under sju sommarveckor.

Men resandet var något begränsat, i snitt 13 personer per avgång.

- I år kommer vi att marknadsföra tåget bättre, säger Samuelsson. Förra året fick vi inte klartecken för trafik för alldeles innan trafikstart, i år har vi en månad på oss.

Liksom förra året körs ett tåg från Göteborg till Lysekil på morgonen, det gör sedan ett par tur och retur-resor mellan Lysekil och Munkedal med anslutning till SJ:s snabbtåg från och till Stockholm och sen rullar tåget tillbaka till Göteborg under tidiga kvällen.

ANNONS

Liksom under förra året är hastigheten begränsad till 40 km/h på den nedläggningshotade Lysekilsbanan och restiden mellan Munkedal och Lysekil blir en timma.

Ett par provisoriska träplattformar byggs just nu i Hallinden och Brastad för att tågen i år skall kunna göra uppehåll där.

- Vi hoppas det skall göra tågtrafiken mer attraktiv, säger Samuelsson.

De senaste veckorna har det körts fyra godståg med räler som transporterats per båt från England till Lysekil för vidare befordran till Trafikverkets anläggning i Sannahed norr om Hallsberg. Fler rältransporter sker under sommaren.

Sommartågen på Lysekilsbanan bekostas av regionutvecklingsnämnden i Västra Götalandsregionen och genomförs på försök i tre år.

ANNONS