Det var brandrök över stora delar av Göteborg efter branden som bröt ut på Björkö under söndagen.
Det var brandrök över stora delar av Göteborg efter branden som bröt ut på Björkö under söndagen. Bild: Läsarbild

Stickande brandrök över Göteborg och Västsverige

Branden på Björkö påverkade även delar av centrala Göteborg och i Västsverige under söndagskvällen. I stora delar av Göteborg kunde man känna stickande brandrök. I Sjuhärad har räddningstjänsten fått ta emot hundratals samtal från oroliga.
– Det låg en dimma av rök hela vägen från Torslanda in mot stan och förbi Ullevi och Delsjön, säger Nils Erlandsson som bor i centrala Göteborg.

ANNONS
|

Hos SOS Alarm har samtal om att det luktar brandrök i Göteborgsområdet strömmar in under söndagskvällen.

– Det ryker kraftigt. Det ringer folk ända från Torslanda som säger att de känner röklukt, sa en teamledare vid SOS Alarm.

Stäng fönster och dörrar

Under kvällen uppmanade polisen boende i Göteborg att stänga fönster och dörrar och helst av allt stanna inomhus, om man inte hade nödvändiga uppdrag till annan plats. När GP pratar med polisen vid 22-tiden uppger polisen att uppmaningen inte gäller längre.

– Röken har lättat över Göteborg så nu kan man ha öppet igen om man vill, säger Hans Lippens, polisens presstalesperson i region Väst.

ANNONS

Man uppmanade även allmänheten att undvika ringa till polisens växel för att fråga om branden.

"Världens rökmoln över Hisingen"

Till GP har också många hört av sig angående röklukt på olika ställen i Göteborgsområdet. En av dem är Nils Erlandsson som bor i centrala Göteborg.

– Det har varit jättemycket rök, världens rökmoln över Hisingen. Det luktade jättemycket så vi fick stänga fönsterna och dörrarna. Det låg en dimma av rök hela vägen från Torslanda in mot stan och förbi Ullevi och Delsjön. Det var obehagligt innan man visste vad som låg bakom röken, säger han.

När GP pratar med honom framåt kvällen uppger han att röken har minskat.

– Det är lite röklukt kvar men inte som det var innan, säger han.

David som bor i Tumlehed, på Hisingen, vittnade också om brandröken.

– Först trodde jag att det brann i skogen här för att det var så mycket rök. Jag ringde 112 och då sa de att det brann på Björkö, säger han.

Han berättar att rökmängden har minskat i takt med att räddningstjänsten har arbetat med att släcka branden.

Hundratals samtal

En annan person som GP har pratat vittnar befann sig på Wieselgrensplatsen efter branden.

– Det är helt dimmigt här. Man ser ingenting på andra sidan torget.

ANNONS

Röken från Björkö skapade oro drygt tio mil från brandplatsen.

– Vi har fått in hundratals samtal från personer som befarar att det brinner i deras område, säger Christer Larsson på räddningstjänsten.

Samtalen från personer som säger sig känna brandrök sträcker sig från Bollebygd, drygt fyra mil från Göteborg bort mot Dalstorp som ligger i Tranemo kommun.

– Mellan de områdena är de cirka sju mil. Det ringer hela tiden, vi har fått hundratals samtal på ett par timmar, säger Christer Larsson till GP.

Någon brand är inte konstaterad.

– Den enda brand vi haft i terräng under söndagen var på ett relativt litet område och är släckt sedan länge, säger han.

Enligt Christer Larsson är det röklukten från Branden på Björkö som allmänheten känner.

– Men ser någon rök ska man givetvis larma, betonar han.

ANNONS