Stökig midsommar 2024 i Göteborg och övriga Västsverige

Polisen i Väst har haft mycket att göra under midsommarafton. Flera larm har kommit in och många av dessa gäller våldsbrott.
– Det är jättestor skillnad jämfört med en vanlig helg, men normalt för midsommar, säger polisens presstalesperson August Brandt.

ANNONS
|

Det var fullt upp för polisen i Västsverige under midsommarafton. August Brandt, presstalesperson vid polisen, konstaterar att antalet våldsbrott brukar öka under högtider och att så var fallet även i år.

I Västra Götalands län har polisen hanterat närmare 25 fall gällande misshandel under natten, varav flera i Göteborgsområdet.

– Antalet sticker inte ut utan är ungefär det vi har förväntat oss, säger August Brandt på midsommardagens morgon.

– Vi har också haft fler poliser inne eftersom vi vet att det vid högtider är ett mycket större inflöde av ärenden till oss. Vid nyår till exempel hade vi 40 anmälningar om misshandel så det är normalt för att vara en storhelg tyvärr.

ANNONS

Däremot är det jättestor skillnad mot en vanlig helg konstaterar Brandt. Flera av midsommarhelgens misshandelsfall gäller våld i relation och även där ser polisen en ökning.

– En vanlig helg är det kanske ett eller två fall så ökningen är markant även här.

Låg på marken och blödde

Ett av de cirka 25 misshandelsfallen rubriceras i nuläget som grov. Det ska ha skett vid 21-tiden i Stenungsund.

– En som ringer till oss ser en person som ligger på marken och blöder i ansiktet. Personen ska inte ha svarat på tilltal, säger August Brandt.

Flera ska ha larmat polisen om händelsen.

– Gärningspersonen ska ha lämnat platsen, men vi har fått in vissa uppgifter om vem det skulle röra sig om så utredningsläget ser gott ut där.

Elva av misshandelsfallen ska ha skett i Storgöteborg. Där rör det sig bland annat om en händelse på en spårvagn i Gamlestaden. Ingen ska dock ha blivit skadad.

– Vi har också ett ännu förhållandevis oklart ärende där en man med blod på kläderna ska ha knackat på en inringarens dörr och sagt sig blivit misshandlad av en ännu okänd gärningsperson, säger Brandt.

I minst ett av fallen i Göteborgsområdet finns det en misstänkt gärningsman gripen. Det fallet ska handla om våld i nära relation.

ANNONS

Är det män eller kvinnor som ska ha gjort sig skyldiga i övriga cirka 25 misshandelsfall?

– Män är kraftigt överrepresenterade här, säger Brandt.

– I ett fall ska det röra sig om en kvinna som jag förstått det.

I Halland har polisen hanterat fyra ärenden om misshandel.

Försökte köra ifrån polisen men hamnade i diket

I Borås inträffade två brott som rubriceras som grova i nuläget. Ett av dem är en stöld som kom in vid 22.30-tiden där en privat person ska ha blivit vittne till hur två misstänkta plockade med sig en åkgräsklippare och ett ”spabad” på ett släp.

De två misstänkta kunde något senare gripas tack vare vittnets iakttagelser enligt polisen.

Det andra fallet ska ha inträffat vid tretiden på natten efter att en polispatrull försökte stoppa ett fordon på väg 180 i Sandhult norr om Borås.

Biljakten hann dock bara pågå i några få minuter innan bilisten körde i diket. Gärningspersonen, en man i 20-årsåldern, misstänks nu bland annat för grovt rattfylleri och vårdslöshet i trafik.

– Han ska inte ha blivit skadad, varit vaken och talbar, men fördes till sjukhus för provtagning, säger Brandt.

ANNONS