Ett vackert sommarväder kombinerat med meteorregnet Perseiderna gör förutsättningarna för att få se stjärnfall närmast optimala i natt.
Ett vackert sommarväder kombinerat med meteorregnet Perseiderna gör förutsättningarna för att få se stjärnfall närmast optimala i natt. Bild: Poppe

Stora chanser att se stjärnfall i Göteborg

Natten till tisdag är det drömläge för alla göteborgare som vill se stjärnfall.
För just nu störtar en skur av meteoriter in i jordens atmosfär och lyser upp himlen.
– Det är förmodligen som bäst när det är ordentligt mörkt, alltså framåt småtimmarna, säger Robert Cumming vid Onsala Rymdobservatorium.

ANNONS
|

När jorden passerar kometen Swift Tuttles bana utsätts den för meteorregn som fått namnet Perseiderna och som inträffar varje år vid den här tiden.

Det är goda nyheter för alla som gillar stjärnfall. För medan man vanligtvis kan behöva stirra ut i evigheten en bra stund för att få se en meteor flamma upp och förintas, så är chansen just nu betydligt större.

Och det handlar alltså inte om stjärnor, utan om rymdgrus.

– Det är allt ifrån små gruspartiklar och upp till fotbollsstorlek. Men de flesta är ganska små, och de kommer i en jättefart. När faller de genom atmosfären och brinner upp, så lyser det om luften framför dem. Och då ser det ut som snabba, ljusa streck på himlen, säger Robert Cumming vid Onsala Rymdobservatorium.

ANNONS

Titta där det är som mörkast

Han konstaterar att det vackra Göteborgsvädret skapar alldeles utmärkta förutsättningar för en spektakulär natt under himlen.

– Jag har en kollega som tittade från en mörk plats utanför stan igår och hon räknade till nästan 50 på två timmar. Så om man är ute någonstans där det inte är för mycket belysning så är det stor chans att man får se stjärnfall.

Funkar det även inne i stan?

– Det kan det göra, om man tittar åt det håll där det är mörkast, eller om man har tur och få se ett av de mer ljusstarka stjärnfallen.

Robert Cumming, astronom vid Onsala Rymdobservatorium.
Robert Cumming, astronom vid Onsala Rymdobservatorium. Bild: J Sanchez

När ska man bänka sig i solstolen?

– Det är förmodligen som bäst när det är ordentligt mörkt, alltså framåt småtimmarna. Sedan kommer det nog att börja avta imorgon, men det är några dagar nu som man har chans att se dem. Och just i dag är det ju riktigt bra väder.

Vilket håll ska man titta åt?

– Rakt uppåt går jättebra. Generellt så ska man titta dit det är mörkast, det funkar bäst. Man ska ha koll på hela himlen, säger Robert Cumming.

Kan nå jorden

Risken att själv få en meteorit – eller meteor som de kallas när de träder in i jordens atmosfär – i huvudet är ohyggligt liten. Men det händer faktiskt att större stenar når ända ner till jorden. Dock inte när det gäller just Perseiderna.

ANNONS

– Stenarna som utgör Perseiderna är för små och för isiga säger Cumming.

Under måndagskvällen är det mycket riktigt GP-läsare som skymtat himlafenomenet – men ännu fler som lyckats fånga norrsken. Ta del av det hela i bildspelet nedan.

Lyckas du fånga ett stjärnfall med kameran? Skicka dina bästa bilder eller filmer till tipsa@gp.se

LÄS MER:Mareld på Västkusten – så ser du naturfenomenet

LÄS MER:Nya solstormar kan nå jorden

ANNONS