Stora personalnedskärningar på Västra Hisingen

Personalstyrkan på Västra Hisingen bantas när förvaltningen tvingas spara nästan 40 miljoner kronor nästa år. Samtidigt fredas fritidsgårdarna och trygghetsarbetet.

ANNONS

Västra Hisingen behöver spara 38,5 miljoner kronor nästa år och anpassa verksamheten efter de minskade ramarna som slogs fast när alliansens budget för 2020 klubbades i november.

Dessutom väntas förvaltningen landa på ett underskott på 15 miljoner kronor vid årsskiftet. Förvaltningen beskriver det ekonomiska läget som "ansträngt i år och mycket bekymmersamt inför nästa år" och menar att det kan bli tal om ytterligare anpassningar framöver.

LÄS MER:Stora nedskärningar på det sociala nästa år

Främst är det på personalsidan pengarna ska tas. Inom funktionshinder och individ- och familjeomsorg rör det sig om 27 tjänster färre.

Även personal som arbetar med särskilda boenden och korttidsboenden och inom hemsjukvård och hemtjänst påverkas.

ANNONS

MP, V och S yrkade på att använda eget kapital för att mildra effekterna av nedskärningarna, men fick se sig nedröstade.

Emmali Jansson (MP), andre vice ordförande i nämnden, säger att det finns utrymme för vissa effektiviseringar. Men hon hade velat se mer utförliga konsekvensbeskrivningar av hur människorna, personalen arbetar med, drabbas.

– Inte minst inom hemtjänsten kan personalen påverkas, de har det redan väldigt stressigt.

Emmali Jansson (MP), andre vice ordförande i Västra Hisingens stadsdelsnämnd.
Emmali Jansson (MP), andre vice ordförande i Västra Hisingens stadsdelsnämnd. Bild: Meli Petersson Ellafi

Hon säger att även brukarna riskerar att drabbas om personalen inte orkar eller hinner med och påpekar att bland annat hemtjänsten redan under året har tvingats spara.

– Det är inte bara på Västra Hisingen det skärs ned, utan det sorgligaste är de totala nedskärningarna över hela kommunen. Det drabbar gamla och unga och folk som inte har så mycket pengar.

Trygghet och fritidsgårdar fredas

Rickard Eriksson (M), ordförande i nämnden, säger de tillsammans med förvaltningen har prioriterat så att verksamheten kommer att påverkas mycket lite och att de flesta anpassningarna sker i chefsleden.

– Vi försöker undvika neddragningar i personal som träffar brukarna direkt, säger han.

Rickard Eriksson (M), ordförande i Västra Hisingens stadsdelsnämnd.
Rickard Eriksson (M), ordförande i Västra Hisingens stadsdelsnämnd. Bild: Pressbild

De har också valt att helt freda fritidsgårdarna och trygghetsarbetet, där högskoleutbildad personal aktivt söker upp ungdomar och personer i riskzonen.

– Vår huvuduppgift är att skapa ett tryggt samhälle. Vi tror att det i längden blir dyrare och ett sämre samhälle om man drar ned på de förebyggande insatserna.

ANNONS

LÄS MER:Medborgarkontor försvinner när Angered ska spara

LÄS MER:Kulturbudgeten klubbad – kulturskolan och Film i Väst bland förlorarna

ANNONS