Stort tryck för hjärtoperationer

ANNONS
|

Både Knut Andrén och Karl-Erik Parflo hade väntat på sina hjärtoperationer. Det var med viss lättnad och spänning de gjordes klara för operation. Sömntablett, fasta, "operationstvätt" - och så väntan. Som skulle dra ut på tiden i många timmar innan beskedet gavs. Operationen ställdes in.

Knut Andréns by pass-operationen ställdes in två gånger.

- Det är ju frustrerande att vänta, men samtidigt har jag verkligen förståelse för att andra med mer akuta tillstånd gick före mig, säger Knut Andrén, som fick sin operationen genomförd tredje gången.

Karl-Erik Parflo fick besked om att hans ena hjärtklaff var så dålig att en operation krävdes. Samma procedur och väntan - men ingen operation. Han väntar fortfarande.

ANNONS

Verksamhetschefen på Thoraxkliniken på Sahlgrenska, Gunnar Brandrup-Wognsen bekräftar att trycket på hjärtoperationer har varit större än vanligt de senaste tre månaderna.

- Vi har inte kunnat genomföra en enda planerad operation idag, sa han i fredags eftermiddag, med förklaringen:

- Vi har en ansamling av akuta, mer komplicerade och tyngre patienter just nu, det märks tydligt på verksamheten om jag tittar bakåt i statistiken de senaste tre månaderna.

Däremot finns alltid kapacitet att ta emot akuta fall. En begränsande faktor för de planerade operationerna blir därför de mycket krävande intensivvårdsplatserna. Men det ökade trycket har även andra förklaringar, enligt Brandrup-Wognsen:

Vårdtyngden ökar. Patienterna som opereras är äldre än tidigare och har ett sämre utgångsläge med ibland andra sjukdomar i botten.

Längre operationstider och längre behandlingstider.

Viss brist på utbildade intensivvårdssköterskor.

- Det är ett oerhört trauma att få sin operation inställd och det är hemskt att sjuka människor används som brickor för att vi ska få det att gå ihop, men en hjärtinfarkt kan inte flyttas, säger Gunnar Brandrup-Wognsen.

Thoraxkliniken hade för några år sedan 500 personer i kö till operation, i dag är kön nere i 150 personer och vårdgarantin kan hållas.

Men för Karl-Erik Parflo, som vet att han går omkring med en trasig hjärtklaff är det en klen tröst.

ANNONS

- Thoraxkliniken kan jämföras med tingstadstunneln, säger han, om det blir en propp där så drabbas hela avdelningen av en infarkt.

Både Karl-Erik Parflo och Knut Andrén fick skriftlig information från sjukhuset om att operationen kunde komma att ställas in. De har förståelse för att akuta fall går före - men undrar om det inte är dags att satsa på fler vårdplatser.

Gunnar Brandrup-Wognsen:

- Det kan inte vara samhällsekonomiskt försvarbart att ha dyra intensivvårdsplatser som sedan står tomma. Visar det sig däremot att detta inte är en tillfällig ansamling av svårt sjuka patienter måste vi naturligtvis se över om det på sikt behövs mer resurser.

ANNONS