Strejkande vårdpersonal fick applåder på Avenyn

Allt fler operationer ställs in i vårdstrejkens spår, men kampviljan är fortsatt stor hos personalen.
Göteborgarnas stöd verkar de också ha. Det var idel glada miner och tummar upp när de tågade längs Avenyn på tisdagen.
– Det är solidaritet som krävs, säger Ann-Catrine Eek, som applåderade strejkarna från uteserveringen.

ANNONS
|

Plötsligt tutar det till och den strejkande vårdpersonalen, som ställt upp sig för ett gruppfoto vid Kopparmärra, hoppar till. Det är en brandbil som kör förbi i maklig takt. Den är inte på utryckning och tutet är en hälsning som får jubel och vinkningar till svar.

Överlag är det mycket glada miner, både hos vårdpersonalen och folk de möter på stan. Detta trots den bistra bakgrunden: Strejken har pågått sedan 4 juni och förhandlingsläget med arbetsgivaren SKR är stelfruset. Vårdförbundet kräver förkortad arbetstid för sina medlemmar, vilket SKR menar inte är möjligt att tillmötesgå.

Strejkarnas promenad, de vill inte kalla det för demonstration då de inte ansökt om tillstånd, går upp och ner längs Avenyn och på en uteservering sitter väninnorna Ann-Catrine Eek och Yvonne Hensäter och njuter i solen. De applåderar strejkarna.

ANNONS

– Jag tycker att vården är underskattad. Jag har en svärdotter inom vården och ser hur hon sliter, säger Ann-Catrine Eek.

Det ställs in operationer på grund av strejken, är inte det dumt?

– Nej. Någonstans måste man vara ärlig och säga att det här händer om vi inte jobbar. Det är en realitet.

Banderoll: ”Håller vi, håller vården”

Malin Lundahl och Sandra Lernemark är sjuksköterskor på Ge Blod och därmed delvis uttagna i strejk. Malin bär en banderoll med texten ”Håller vi, håller vården” på.

– Vi gör det för att få igenom våra villkor. Det här är min första strejkdag, faktiskt, det känns bra. Vi måste visa att vi finns och att det här är viktigt för hela samhället, säger Sandra.

Ni strejkar för att korta arbetsdagen med en kvart. Borde fackförbundet tagit i mer?

– Det är en väg att gå. En kvart om dagen kan man ju fundera varför arbetsgivaren inte kan gå med på. Man måste ju få folk att stanna kvar och vilja jobba inom vården.

Sarah Gustavsson, forskningssjuksköterska på kirurgimottagningen på Östra sjukhuset, tar bilder och filmer med sin mobil som hon ska sprida i sociala medier. Hon menar att kampviljan är stor.

– Vi är många som vill det här och vi känner med alla som är inne och jobbar fortfarande, så det är även för deras skull som vi gör det här.

ANNONS

Hon har själv sökt sig från den slutna vården, för att hon inte orkade med det tuffa schemat.

Hur tänker du kring patienterna som drabbas när operationer ställs in?

– Det är skitjobbigt, för patienternas skull. Men om jag och mina kollegor ska hålla och kunna ta hand om patienterna i framtiden så måste vi göra det här nu.

780 färre operationer hittills

Tre veckor in i strejken börjar påverkan på vården i regionen bli påtaglig. Ny statistik från Västra Götalandsregionen, VGR, visar att 780 färre operationer har genomförts totalt sett sedan strejkstarten 4 juni.

– Vi ser tydliga effekter av strejken. Under midsommarveckan brukar man ha mycket planerad vård igång och dessutom försöka jobba undan lite inför semesterperioden, men det har inte gått i år, säger Kaarina Sundelin, hälso- och sjukvårdsproduktionsdirektör i VGR.

Även antalet disponibla vårdplatser har gått ner och patienter har fått se sina sjukvårdsmöten skjutas på framtiden.

– Vi har fått 10 procent färre tillgängliga vårdplatser jämfört med samma period förra året. När tillgången till vårdplatser minskar så minskar möjligheten att ta in patienter för planerade operationer, så det hänger ihop.

Det har också lett till att viss personal har fått sin semester omlagd.

– Mig veterligen så har det inte hänt i någon större utsträckning än, men på ett par förvaltningar har det gjorts, bland annat hos Sjukhusen i Väster.

ANNONS

Fler undantag är på gång

VGR har flera gånger begärt förhandlingar om undantag från strejkvarslet och det kommer fler, enligt Kaarina Sundelin.

– Vår förhandlingschef är väldigt aktiv och har förhandlingar nästan dagligen inom olika områden. Bland annat har det lämnats förhandlingsframställan om samhällsfara som avser övertidsblockad på fyra akutmottagningar: SkaS, SÄS, NU-sjukvården och Kungälvs sjukhus.

Martin Håland, ordförande Vårdförbundet i Västra Götaland, konstaterar att man har fått gå med på flera undantag i regionen, men menar att strejkviljan är fortsatt stark.

– Jag träffade ett tjugotal strejkande i Uddevalla i dag och de känner att vi kan inte släppa något nu. Vi måste hålla i och hålla ut.

Strejkens påverkan hittills, enligt VGR

  • 780 färre operationer har utförts, främst inom lägre prioriterad vård. Förra veckan var skillnaden 330 operationer.
  • 220 färre disponibla vårdplatser inom somatiken, alltså till exempel medicinsk och kirurgisk vård.
  • 4 000 färre genomförda planerade besök inom somatik och psykiatri, en minskning med 10 procent.
  • 1177 på telefon har längre svarstider än normalt.

(Källa: Västra Götalandsregionen.)

LÄS MER:Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro: ”Strejken kan bli hur långvarig som helst”

LÄS MER:Vändningen – akuten i Kungälv tas inte ut i strejk

LÄS MER:Vårdstrejken inleds – här är Vårdförbundets krav i förhandlingen med SKR

ANNONS