Tingstadstunneln är en av de tunnlar som stängts av under veckan för rengöring. Avstängningar som utgjort fara för underhållsarbetarna. (Arkivbild)
Tingstadstunneln är en av de tunnlar som stängts av under veckan för rengöring. Avstängningar som utgjort fara för underhållsarbetarna. (Arkivbild) Bild: Ella Linnea Buch Helmersson

Susanne om jobbet i Göteborgstrafiken: ”Sker med livet som insats”

Som underhållsarbetare i trafiken är Susanne Buch, 43, van vid bilister som struntar i regelverket. Men mitt i Götatunneln fick hon nog och skrev en uppmaning till göteborgarna på Facebook om att ta det försiktigt.
– Vi riskerar våra liv därute, säger hon.

ANNONS
|

Under den gångna veckan har det nattetid tvättats och gjorts nödvändiga underhållsarbeten i de stora tunnlarna i centrala Göteborg. Det har lett till avstängningar och omledningar – något som uppenbart inte uppskattats av alla trafikanter.

På torsdagskvällen förberedde Susanne Buch, som bland annat kör skyddsfordon, avstängning av Götatunneln i höjd med Järntorget.

LÄS MER:Stor trafikpåverkan vid Järntorget – i ett helt år

Det hon fick se gjorde henne rädd och orolig. Bilister som körde mot rött, kom i hög fart över heldragen linje eller hittade egna lösningar för att tråckla sig vidare bland skyltarna.

– Jag har hållit på i det här yrket några år, jag är van vid det mesta och brukar kunna hålla mig lugn, säger hon och fortsätter:

ANNONS

– Men den framfart och den respektlöshet vi mötte var utöver det vanliga – och fick bägaren att rinna över, säger hon.

Susanne Buch slår larm om den riskfyllda situationen för de som jobbar i trafiken och uppmanar göteborgarna att ta det försiktigt.
Susanne Buch slår larm om den riskfyllda situationen för de som jobbar i trafiken och uppmanar göteborgarna att ta det försiktigt. Bild: Ella Linnea Buch Helmersson

”Gör det inte för att jävlas”

Så Susanne Buch gick in i Facebook-gruppen ”Vad händer i Göteborg?” och skrev vad hon kände:

”Kan ni vara snälla att visa hänsyn och respekt för oss? Vi gör det inte för att jävlas på något sätt. Utan det görs för alla oss som använder vägarna”, skrev hon bland annat och fortsatte:

”Blinkar det rött, då betyder det stopp! Och då får man inte passera!”

På fredagseftermiddagen hade hennes inlägg fått en bra bit över 800 gillanden, drygt 100 positiva kommentarer och mer än 50 delningar.

LÄS MER:Här är sommarens vägarbeten

Kan förstå frustrationen

– Det är förstås glädjande att så många håller med – och de allra flesta sköter sig bra. Men så finns den där klicken som inte gör det och som faktiskt riskerar våra liv, säger hon.

Susanne Buch säger att hon förstår att dagens trafiksituation i Göteborg med alla byggen, avstängningar och omledningar kan skapa stress, kaos och frustration.

– Men ändå – folk måste använda sitt förnuft och tänka på att det är människor som jobbar alldeles intill dem. Det känns som om situationen förvärrats de senaste åren. Förr kunde bilisterna avvakta – nu trycks gasen i botten.

ANNONS

Det förekommer dödshot

Hon säger att de även finns en hotbild mot dem som jobbar i trafiken.

– Dödshot förekommer, men oftast skriker de något till en, kastar skräp mot oss, hytter med näven eller tutar. Det är inte riktigt så man vill ha det på jobbet, säger hon.

Trafikverket har under åren genomfört flera säkerhetskampanjer för att skydda personalen.

– Det kanske hjälper ett tag, men sedan är problematiken tillbaka igen. Ett ständigt problem. Jag har själv en gång i tiden stått där ute på arbetsplatser och jobbat när bilar kört förbi i hög fart. Det är väldigt obehagligt att behöva känna sig rädd, säger Katarina Wolffram, presskommunikatör vid Trafikverket.

ANNONS