En tävling ska utse signaturmelodin till Göteborgs 400-årsjubileum.
En tävling ska utse signaturmelodin till Göteborgs 400-årsjubileum. Bild: Kent Eng, Ulrika Karlsson, Robin Aron

Tävling ska utse Göteborgs signaturmelodi

Måsar, Poseidon, havet och räkmackor är några saker som Göteborg är välkänt för, och kanske kommer stans nya signaturmelodi handla om just dessa saker. En tävling har utlysts för att utse en allsångsvänlig låt som ska kunna sjungas under Göteborgs 400-årsjubileum.

ANNONS
|

Låtar som handlar om Göteborg och västkusten är många – Håkan Hellström och Lasse Dahlquist är ett par kompositörer som skrivit låtar som nästan blivit signaturer för just Sveriges näst största stad.

Nu kommer en till låt som kan komma att sälla sig till våra välkända Göteborgsdängor.

Alla ska kunna sjunga med

The Brewhouse Award har tillsammans med Göteborgs 400-årsjubileum utlyst en tävling för att hitta Göteborgs officiella signaturmelodi, den ska vara med och sjunga in och fira Göteborg 2021.

– Låten kommer att tjäna två syften, att den ska vara som ett soundtrack för jubileet, och att den ska höras i filmer till exempel som visas i sociala medier inför jubileet. Vi vill att alla ska kunna lära sig den, och kan sjunga med i den 2021, säger Mia Samuelsson, konstnärlig ledare för 400-årsjubileet 2021 på Göteborg & Co.

ANNONS

Vad är era önskemål?

– Att det ska gå att sjunga med i den, eller i alla fall har en hook som folk kan tralla med i. Att låten ska fastna. Den ska vara göteborgsk, ha en bra text och melodi. Vi vill ha in en stor bredd på låtarna, för vi tolkar vårt Göteborg olika.

När det tävlades i samma sak till 350-årsjubileet var just Lasse Dahlqvist en av de tävlande. Hans låt ”Välkommen till Göteborg” kom på andra plats, men det är den låt som vi fortfarande minns, och som ännu spelas flitigt. Vann ska Tore Skogman gjort med en låt som handlade om Liseberg, men är det någon som ens minns den.

Mia Samuelsson konstnärlig ledare för 400-årsjubileet 2021 på Göteborg & Co.
Mia Samuelsson konstnärlig ledare för 400-årsjubileet 2021 på Göteborg & Co. Bild: Patrick Sörquist

Ingen Håkan Hellström

Man måste inte vara just en Håkan Hellström för att få delta i tävlingen, utan vem som helst får tävla med en egenkomponerad låt.

Men det finns vissa kriterier som måste uppfyllas för att få vara med, som bland annat – att låten ska ha en text och melodi med en skön känsla av Göteborg, en låt som alla kan sjunga med i, den ska innehålla vers och refräng med högt igenkänningsvärde och bidraget ska levereras som mp3.

En jury kommer sen att ta fram några finallåtar som göteborgarna sen kan lyssna på, och rösta fram till vinnarlåten. Den 17 december öppnar man en publik omröstning där alla kan gå in och lyssna och rösta på sin favoritlåt bland finalisterna fram till och med den 12 januari på www.brewhouse.se.

ANNONS

Ditt bästa råd till blivande kompositörer?

– Kom in i tid med låten, säger Mia Samuelsson.

Vinnaren kommer att erhålla ett vinstbelopp på 20 000 kronor, och få sitt bidrag inspelat i professionell studio.

Låtarna kan skickas in till och med den 31 oktober.

ANNONS