Team kvinnor splittras när Sahlgrenska ska spara en halv miljard

Sahlgrenskas styrelse klubbade på onsdagen igenom det sparpaket som bland annat innebär att beroendemottagningen Team kvinnor splittras. Totalt ska en halv miljard sparas.
– Det betyder att man svälter ut sjukhusen – istället för att satsa. Därför röstade vi nej till förslaget, säger Cecilia Dalman Eek, vice ordförande i styrelsen.

ANNONS
|

Trots ett rejält tillskott från regionen är Sahlgrenska universitetssjukhuset underfinansierat och ska i olika verksamheter spara totalt en halv miljard.

Sparkraven på beroendeverksamheten löd på 16 miljoner och förslaget därifrån var att två mottagningar skulle läggas ner. Dels Dagvård 609 i Västra Frölunda, dels Team kvinnor i Olskroken.

– Det innebär inte att den vården försvinner, men vi tror att verksamheten kan organisera den på ett mer resurseffektivt sätt, säger Gustaf Josefson (M) ordförande i styrelsen.

Mötte starka reaktioner

Förslaget kring Team kvinnor mötte starka reaktioner. Teamet har varit det enda i regionen av sitt slag, en fristad för kvinnor med särskilt skydd, ofta med en bakgrund fylld av missbruk och våld, där män inte välkomnats.

ANNONS

Efter onsdagens beslut splittras sannolikt teamet med specialister. Personalen flyttas till andra mottagningar och vårdtagarna får behandling inom SU:s verksamhet. En basverksamhet ska finnas kvar i Olskroken.

LÄS MER:Irma drabbas om politikerna lägger ner mottagningen

25-åriga Irma från Göteborg har fått hjälp av teamet och sa så här till GP när förslaget lades fram.

–Jag fattar inte hur de tänker. Behandlingen är ovärderlig för mig, den ger trygghet och kontinuitet, förklarade hon.

Irma, 25 från Göteborg, berättade för GP hur viktig hjälpen hos Team kvinnor i Olskroken har varit för henne.
Irma, 25 från Göteborg, berättade för GP hur viktig hjälpen hos Team kvinnor i Olskroken har varit för henne. Bild: Sanna Tedeborg

”Ett allvarligt läge”

Cecilia Dalman Eek (S), vice ordförande i Sahlgrenskas styrelse var kritisk till förslaget och ansåg att det slog hårt mot människor som redan var utsatta. Partiet är i opposition och när detaljbudgeten klubbades igenom på onsdagen röstade S nej.

– Ett ovanligt beslut – men också ett ovanligt allvarligt läge. De blågröna vill skapa en vårdmarknad istället för att satsa pengar på sjukhusen där behoven är stora, inte minst på Sahlgrenska. Jag anser att man därmed svälter ut sjukhusen och det kan vi inte acceptera – i synnerhet när det finns pengar i regionen. Beslutet slår hårt mot hela vården, säger hon.

Är inte orolig

Gustaf Josefson medger att det ekonomiska läget är besvärligt.

– Pandemin har tagit hårt och det är mycket vård som ska tas igen. Samtidigt har vi efter tillägg från regionen mer pengar nu inför 2022 än vad vi hade vid den här tiden i fjol. Jag ser budgeten som en satsning på vård, utbildning och forskning, säger han och tillägger:

ANNONS

– Jag inser att det sena beslutet sätter press på verksamheterna, mycket ska hända på kort tid. Men jag är inte särskilt orolig utan tror att vi ska klara av det, säger han.

LÄS MER: Demonstrerade mot nedläggning

LÄS MER:Sahlgrenskas sparkrav: Hundratals miljoner kronor

ANNONS