Tiggare får inte störa resenärer

Nyligen satte SL ner foten om tiggeriet i Stockholms tunnelbana. I Göteborg ser reglerna likadana ut. Att tigga är inte förbjudet enligt lagen – men man får inte störa resenärer.

ANNONS
|

SJ, Jernhusen, SL, Skånetrafiken, Västtrafik och Locum är överens: ordningslagen ger inte utrymme för tiggare som stör resenärer.

–Att tigga är fullt tillåtet enligt lagen. Men att störa, skramla med muggar i ansiktet, dra i andra männi­skor, omringa dem eller på annat sätt störa – det är inte tillåtet.

Det säger Cecilia Granath, pressansvarig på fastighetsbolaget Jernhusen som förvaltar Göteborgs centralstation. I praktiken får tiggarna endast stå upp, och det på platser där de inte är i vägen.

–Att sitta på golven är heller inte tillåtet. Det är en säkerhetsfråga för att funktionshindrade ska kunna ta sig fram. Jag har personligen sett hur människor på golvet har slagit bort synskadades käppar så de har snubblat, säger Cecilia Granath.

ANNONS

Vad gjorde du då?

– Jag såg det på håll och var inte nära. Personen gjorde sig inte illa, men snubblade till. Jag informerar alltid vår säkerhetsavdelning när jag ser sånt som jag tycker är märkligt.

Läs även: Stationens skuggsida sjuder av liv Nyligen skrev Dagens Nyheter att SL:s nya ordningsregler skapade oro bland personer som tigger i Stockholms tunnelbana. Reglerna arbetades fram i höstas och har anpassats efter respektive kollektivtrafiksföretag – de är med andra ord inte nya. –Nej, redan i höstas enades vi om en gemensam hållning i branschen. Vi som jobbar med kollektivtrafik vill ha trygga stationer för våra resenärer. Det är dem stationerna är till för, säger Cecilia Granath. Jernhusen har under våren jobbat ihop med poliser, cityvärdar och ordningsvakter som fått förklara för tiggare vad de får göra och inte. Enligt henne får bolaget färre klagomål från resenärer nu. Du säger att stationen är till för resenärerna – men de är väl perfekta ställen för tiggare också? Resenärerna har pengar och sitter ändå bara och väntar. –Visst är det så, och jag förstår att de vill vara där. Men en tågstation är en viktig samhällsfunktion som måste fungera. De ska vara trygga, säkra och dessutom vill vi ha trevliga stationer så att fler åker tåg.

Cecilia Granath poängterar också att ordningsreglerna gäller alla, inte bara EU-migranter:

–Berusade personer får inte heller stå och gapa och skrika och ungdomar får inte ha skateboardrace. Ingen får störa ordningen på stationerna.

ANNONS