Tio indragna körkort efter streetrace

När ett streetrace i Torslanda blockerade vägen för räddningstjänsten i början av juni fick polisen nog.
Under fredagen utfördes en större insats mot flera streetrace i Göteborg – 57 trafikbrott anmäldes, på åtta timmar.

ANNONS
|

De olagliga biltävlingarna som arrangeras i trafiken har sedan länge varit ett återkommande problem, enligt polisen. Genom att blockera vägen med bilar, hindrar de annan trafik att passera.

I början av juni hindrade ett pågående streetrace i Torslanda räddningstjänsten från att ta sig fram till en brand ute på Rörö. Då fick polisen nog.

– Det var droppen, säger polisens presstalesperson Caroline Karlsson.

57 anmälningar – varav tio indragna körkort

Tillsammans med polisen på Hisingssidan och trafikpolisen utfördes en större insats under fredagskvällen. Även polishelikopter var på plats.

Den resulterade i, förutom tio indragna körkort och 15 utfärdade ombesiktningar även 31 böter samt en anmälan om rattfylla. Detta inom loppet av åtta timmar.

ANNONS

– Fokuset låg på att lokalisera pågående streetrace och med polisbilar och helikopter få tävlingarna att sluta, säger Caroline Karlsson.

Förutom i Torslanda och Arendal pågick insatserna vid Partille Arena och Sisjön.

"Ett växande problem”

Streetrace pågår i mindre skala under hela året men det är främst under sommaren när fler deltar, som problematiken ökar.

– Det här är ett växande problem. I år är det inte fler än tidigare, problemet är att de som anordnar streetrace nu har en mer aggressiv strategi och lyssnar inte på allmänhetens tillsägelser, säger Caroline Karlsson.

Hur kommer det sig att det här kan fortgå?

– Om man märker att det går att genomföra dem så är det klart man fortsätter. Därför är det viktigt med den här typen av insatser. Fokuset ligger på att streetrace ska minska, kanske till och med upphöra.

Många av de streetrace som arrangerats har nått polisen tack vare allmänheten.

– Vi uppmanar allmänheten att fortsätta ringa in när de ser streetrace på vägarna. Förhoppningsvis kommer vi framöver göra liknande insatser, säger Caroline Karlsson.

ANNONS