Tomas von Brömssen står för årets läsning av Alfred Tennysons dikt ”Nyårsklockan” på Skansens nyårsfirande.
Tomas von Brömssen står för årets läsning av Alfred Tennysons dikt ”Nyårsklockan” på Skansens nyårsfirande. Bild: Sanna Tedeborg

Tomas von Brömssen: ”Aldrig firat nyår i Stockholm”

I år har Tomas von Brömssen fått uppdraget att läsa dikten ”Nyårsklockan” i samband med nyårsfirandet på Skansen. Inför firandet avslöjar göteborgaren att det är första gången han firar i huvudstaden.
– Jag har aldrig firat nyår i Stockholm förut, säger han till Sveriges radio.

ANNONS
|

Strax innan jul stod det klart att hedersuppdraget att läsa Tennysons dikt ”Nyårsklockan” på Skansen i år går till Tomas von Brömssen. Inför sitt framträdande berättar den folkkära skådespelaren att han inte är nervös.

– Det har lagt sig det värsta. Nu gäller det bara att få till den så jag kan få ur mig texten på ett vettigt sätt. Nu vet jag hur jag ska göra, nu finns det ingen återvändo. Nu ska jag bara hitta lusten också, berättar han för Sveriges radio.

”Aldrig varit där på nyårsafton”

Trots att traditionen med att läsa ”Nyårsklockan” på Skansen funnits sedan 1890-talet berättar Tomas von Brömssen att han aldrig firat nyår i Stockholm.

ANNONS

– Jag har varit i Stockholm förut, men jag har aldrig varit där på nyårsafton. Så det kommer att bli lite konstigt. Men det övervägs å andra sidan av det helt speciella av att stå där och läsa Nyårsklockan. Det är helt galet så det kommer bli speciellt och roligt.

Han beskriver dikten som ”lite knepig” och att det funnits en del formuleringar som varit svåra att lära sig eftersom de är gammeldags och innehåller många konsonanter som är lätta att staka sig på.

Hur reagerade du när du fick förfrågan?

– Jag blev paff och överraskad. Jag fick låta det smälta någon dag och ta in det innan jag tackade ja. Men det är klart man säger ja till det. Det är väldigt hedrande och ärofullt.

”Jag hatar att springa, men simning är min grej. Det kanske kan bli mitt nyårslöfte – att inte ge upp det”, säger Tomas von Brömssen.
”Jag hatar att springa, men simning är min grej. Det kanske kan bli mitt nyårslöfte – att inte ge upp det”, säger Tomas von Brömssen. Bild: SÖREN HÅKANLIND

I en intervju med TT inför framträdandet berättar Tomas von Brömssen att han skippat nyårslöfte i år.

– Nja, jag har kommit i gång med simningen som låg nere ett tag. Det är bra träning, min livförsäkring. Jag hatar att springa, men simning är min grej. Det kanske kan bli mitt nyårslöfte – att inte ge upp det.

Strax innan midnatt är det dags för de drygt två minuternas uppläsning av den klassiska dikten.

ANNONS

Nyårsfirandet från Skansen

"Nyårsklockan" lästes upp på Skansen första gången 1865. 1926 sändes uppläsningen för första gången på radio. Nyårsafton 1977 tv-sände SVT för första gången nyårsfirandet från Skansen.

Sedan 2014 är det tradition att det varje år är en ny uppläsare av "Nyårsklockan". Här är de senaste uppläsarna.

2014 – Loa Falkman, operasångare och skådespelare.

2015 – Malena Ernman, operasångare.

2016 – Pernilla August, skådespelare.

2017 – Krister Henriksson, skådespelare.

2018 – Mikael Persbrandt, skådespelare.

2019 – Lena Endre, skådespelare.

2020 – Sofia Helin, skådespelare.

2021 – Reine Brynolfsson, skådespelare.

2022 – Lena Olin, skådespelare.

2023 – Tomas von Brömssen, skådespelare.

Källa: TT

LÄS MER:Von Brömssen läser "Nyårsklockan" på Skansen

LÄS MER:Hedersuppdraget på nyår – "inget att skoja med"

ANNONS