Trio räddade treåring från att drunkna – prisas av räddningstjänsten Göteborg

När Othman, Mohammed och Abdalmajid såg två små skor flyta i Surtesjön agerade de snabbt och gjorde alla rätt. Nu prisas trion efter att ha räddat livet på en treåring.
– Fantastiskt när vanliga människor reagerar och agerar, säger Lars Klevensparr, förbundsordförande för räddningstjänsten i Storgöteborg.

ANNONS
|

Mohammed Alshurafa höjer kniven och hugger in på prinsesstårtan framför honom.

– Det är bra med tårta. Då kan du springa ännu snabbare, säger brandmannen Andreas Nilsson och fikarummet brister ut i skratt.

På Angereds brandstation är det glada miner och applåder när Othman Zidan, Mohammed Alshurafa och Abdalmajid Alshurafa kliver innanför dörrarna. Under eftermiddagen får de blommor, diplom och tårta av räddningstjänsten med Lars Klevensparr, förbundsordförande i Storgöteborg, i spetsen.

Trion prisas för en hjälteinsats i slutet av maj där de räddade livet på en treårig pojke som hamnat under vattenytan och höll på att drunkna.

ANNONS
Från vänster: Abdalmajid Alshurafa, Mohammed Alshurafa, och Othman Zidan prisades av räddningstjänsten för sin hjältemodiga insats när de räddade ett litet barn från att drunkna.
Från vänster: Abdalmajid Alshurafa, Mohammed Alshurafa, och Othman Zidan prisades av räddningstjänsten för sin hjältemodiga insats när de räddade ett litet barn från att drunkna. Bild: Thomas Johansson

De tre unga männen befann sig vid badplatsen nära Räveberget där de mötte en uppskärrad pappa som undrade ifall de sett hans son. En kort stund därefter tyckte Abdalmajid sig se ett par skor i sjön några meter från strandkanten och agerade snabbt. Trion drog upp pojken ur vattnet, larmade räddningstjänsten och påbörjade hjärt- och lungräddning (HLR).

– Vi såg hans skor i vattnet och sedan hann vi inte tänka. Det enda vi kunde tänkte var att han skulle leva, för när vi tog upp honom ur sjön reagerade han inte, säger Abdalmajid Alshurafa.

Vi delade upp oss och hjälpte varandra

Samtidigt som Othman Zidan påbörjade HLR med stöd från SOS-alarm, sprang Mohammed Alshurafa mot räddningstjänstens sirener som hördes allt starkare.

– Det var bra att vi var tre. Vi delade upp oss och hjälpte varandra, säger han.

Efter en intensiv löptur mötte han brandmannen Andreas Nilsson som genast hoppade ut ur brandbilen för att springa efter Mohammed som visade väg mot pojken.

– Men han var otroligt snabb och jag kunde inte hålla samma tempo i min utrustning. Jag är så imponerad över att killarna, under så stor stress, tog alla de rätta besluten, säger Andreas Nilsson.

Jätteviktigt att killarna uppmärksammas

Brandmannen beskriver männens insats som ”fullständigt avgörande” och var den som tog initiativ till att uppmärksamma trions hjältedåd.

ANNONS

– Jag skrev i en facebookgrupp för att fråga om någon visste vem killarna var. Efter en vecka skrev Othman och Abdalmajid till mig. Jag hörde av mig till ledningen som sedan styrde upp den här eftermiddagen. Jag tycker det är jätteviktigt att killarna uppmärksammas.

Räddningstjänstens förbundsordförande i Storgöteborg, Lars Klevensparr hoppas att hjältedådet kan inspirera andra.
Räddningstjänstens förbundsordförande i Storgöteborg, Lars Klevensparr hoppas att hjältedådet kan inspirera andra. Bild: Thomas Johansson

Förbundsdirektör Lars Klevensparr instämmer.

– Vi och jag tycker att det är fantastiskt när vanliga människor reagerar och agerar för att hjälpa en medmänniska. Killarna har räddat livet på en väldigt ung person. Att uppmärksamma insatsen tror vi kommer kunna inspirera andra att också agera vid olyckor i stället för att filma med sin telefon, säger han och fortsätter:

– Jag är jättestolt över att få dela ut diplomet. Det blir en guldkant i tillvaron som inte har varit så vanlig under mina 43 år inom blåsljusverksamhet.

Brandman Andreas Nilsson (t.v.) sprang efter Mohammed Alshurafa som visade vägen mot pojken.
Brandman Andreas Nilsson (t.v.) sprang efter Mohammed Alshurafa som visade vägen mot pojken. Bild: Thomas Johansson

Hedersgästerna håller hårt i sina diplom och buketter samtidigt som de får ryggdunkar från imponerade brandmän. De berömmande orden tas emot med förlägna leenden.

– Nu kan vi gå hem till våra familjer och säga ”kolla ni kan vara stolta över oss och vara glada över era söner”. Det känns bra. Men jag tror alla skulle göra samma sak. Människans liv är jätteviktigt, säger Abdalmajid Alshurafa.

Allt är bra nu, han går på dagis.

Pojken som räddades under majkvällen i Surtesjön mår bra och har återhämtat sig väl. Det intygar Othman Zidan som är den ende i trion som träffat honom efter hjälteinsatsen.

ANNONS

– Jag träffade honom fem dagar efteråt, och allt var okej. Hans familj var hemma hos mig och tackade. Allt är bra nu, han går på dagis och allt funkar. Varje gång hans familj kommer se oss så kommer de tacka oss, säger Othman Zidan.

LÄS MER:Barn vårdas på sjukhus efter drunkningslarm

LÄS MER:Klaras hjärta stannade i 17 minuter – överlevde mirakulöst

LÄS MER:Ökning av antalet sjöräddningar

ANNONS