Tryckbehållare exploderar i pannorna hos Renova

Lustgastuber och andra tryckbehållare som hamnat bland det brännbara avfallet exploderar dagligen i pannorna på Renovas avfallskraftvärmeverk i Sävenäs. Nu larmar facket om utvecklingen.
– Den snabbaste lösningen är att lagstiftarna förbjuder lustgastuber, säger Johan Kanmert, skyddsombud på Transport i Göteborg.

ANNONS
LocationGöteborg|
|

Adam Danielewicz lägger upp två lustgastuber på bordet i ett av kontoren på Renovas avfallskraftvärmeverk i Sävenäs. Den ena helt intakt, den andra söndersprängd, förvandlad i en av pannorna till en platta med sylvassa kanter.

– Det här har hållit på i två-tre år. När det var nytt visste vi inte hur vi skulle hantera det. Nu är det nästan rutin, säger Adam Danielewicz.

Han är driftchef för energiåtervinningen hos Renova och säger att det i stort sett dagligen smäller i någon av deras fyra pannor. En anledning är att lustgastuber och andra tryckbehållare som hamnat i brännbart avfall exploderar när gasen expanderar på grund av värmen i pannorna.

ANNONS

– Vi kan inte bekräfta att alla smällar är lustgas. Men sen lustgas blev populärt har det här blivit ett problem, säger han.

Som ett exempel visar Adam Danielewicz upp hur en lustgastub ser ut före och efter att den har exploderat i en av deras pannor, där mängder av avfall förbränns dagligen.
Som ett exempel visar Adam Danielewicz upp hur en lustgastub ser ut före och efter att den har exploderat i en av deras pannor, där mängder av avfall förbränns dagligen. Bild: Jonas Lindstedt

Verksamheten sinkas

Adam Danielewicz uppskattar att deras verksamhet sinkas flera gånger i månaden på grund av smällarna. Antingen för att pannan måste startas om eller för att något som fastnat där inne till följd av smällen måste plockas ut.

– Gasen i flaskan expanderar och till slut brister den så starkt att den kan flyga upp och landa i asktransportörerna och orsaka driftstopp.

Exakt hur tryckbehållarna hamnar bland det brännbara avfallet kan inte Adam Danielewicz svara på. Johan Kanmert, sopbilschaufför och skyddsombud på Transport avdelning tre, säger att det blivit vanligare att lustgastuber göms bland soporna trots att de egentligen ska sorteras som farligt avfall vid en återvinningsstation.

– Det är oftare de ligger gömda. Det tycker jag är nytt, säger han.

Han minns ett tillfälle när en lustgastub trycktes ihop, smällde och for iväg när han var ute och körde vid Friggagatan.

– Den blev som en platta med vassa kanter och flög in i bakstammen längst bak i sopbilen. Hade bakstammen varit lite lägre hade den flugit ut, som ett pistolskott.

Adam Danielewicz tittar in i en av avfallskraftvärmeverkets fyra pannor, där temperaturen uppgår till omkring 1 000 grader.
Adam Danielewicz tittar in i en av avfallskraftvärmeverkets fyra pannor, där temperaturen uppgår till omkring 1 000 grader. Bild: Jonas Lindstedt

”Förbjud lustgastuber”

Om inte lustgastuberna smäller i sopbilen är risken att de i stället gör det på avfallskraftvärmeverket. Johan Kanmert är tydlig med vad han efterfrågar för lösning på problemet.

ANNONS

– Den snabbaste är att lagstiftarna förbjuder lustgastuber. 18-årsgräns räcker inte. Om de måste ha kvar det ska det vara någon slags licens och pant, 200 spänn per tub.

Också Adam Danielewicz säger att det är förbud eller någon slags pant som branschen efterfrågar.

I våras tog regeringen emot en utredning som bland annat föreslår att en ny lag införs som förbjuder försäljning av lustgas i berusningssyfte.

LÄS MER:Christine festade på lustgas – behöver nu rullator för att gå

LÄS MER:Varningen: Många fler larm om lustgas

LÄS MER:Nu måste du sortera ut matavfall – felsortering ger böter

ANNONS