Tunnelbanemyggan kvar i Majorna – trots säsongens slut

Att bli myggbiten förväntar nog de flesta att bli utomhus under sommaren. Men i Högsbo och Majorna har flera personer under den senaste tiden fått rejäla bett – i sitt hem trots den intågande vintern. Myggforskaren Tobias Lilja utesluter inte att det kan vara den nya tunnelbanemyggan som åter börjat härja i områdena.

ANNONS
|

Flera boende i och runt Majorna har den senaste tiden vittnat om besök av mygg i sina bostäder. Myggen har inte nöjt sig med att flyga runt, de har även bitit de boende ordentligt. Att det skulle vara den för oss relativt nya tunnelbanemyggan är inte otroligt menar Tobias Lilja, myggforskare på Statens veterinärmedicinska anstalt.

– Myntgatan i Högsbo och Karl Johansgatan i Majorna var hot spots när folk skickade in mygg till oss tidigare. Så man kan väl tro att det är tunnelbanemyggan. Vi har fått indikationer i år på att folk är besvärade, och vi tar gärna emot mygg för undersökning, säger Tobias Lilja.

ANNONS
Tobias Lilja är myggforskare på Statens veterinärmedicinska anstalt.
Tobias Lilja är myggforskare på Statens veterinärmedicinska anstalt. Bild: Privat

Att det inte är myggsäsong bekymrar inte tunnelbanemyggan. De hittar utrymmen där det är frostfritt och finns vatten, som i underjordiska miljöer, där de övervintrar. Den här myggan är inte bara ett problem på sommaren som dess andra släktingar.

LÄS MER:Tunnelbanemyggan – inte bara ett Majornaproblem

– Varianten av tunnelbanemyggan kan inte gå i dvalan när de är vuxna, utan de är aktiva tills de dör. Larverna kläcks året runt.

Biter folk inomhus

Att det är en ovanligt varm höst påverkar också att myggen härjar nu. Tobias Lilja berättar att det varma vädret är gynnsamt för många myggarter, och gör att myggsäsongen blir längre. Han säger att folk klagat på dem även i februari, så är inte omöjligt att plågan kommer att fortsätta över både jul och nyår.

Största skillnaden mellan vanliga stickmyggor och tunnelbanemyggor är att de kan bli många i stadsmiljö och att deras inomhusbeteende sticker ut.

Det är ju en ny mygga för oss, påverkar deras bett oss mer då?

– Det finns en del som fotat att de har väldigt stora bett. Folk verkar uppleva betten som jobbigare, men jag har inte sett någon studie på att det är så. Det finns myggmedel som ska göra en mindre attraktiv, och de funkar på den här arten med.

ANNONS

LÄS MER:Myggorna i Majorna är kartlagda

Härjar mest i Majorna

Varför tunnelbanemyggan mest verkar härja i och runt Majorna har Lilja inget bra svar på. Han menar att troligtvis finns det bra inomhusmiljöer för dem där – som dagvattenanläggningar.

Att fler stadsdelar kan få stifta bekantskapen med den är högst troligt. Redan nu har den icke önskvärda myggsorten siktats från Hisingen och ner till Lindome.

– Ett gäng har hittats vid Östra sjukhuset, så troligtvis har de blivit fler. Så vi får följa myggans utveckling och se hur stort problemet blir, säger Tobias Lilja.

Är tunnelbanemyggan här för att stanna?

– Ja, mycket tyder på det. Och för att kunna begränsa den behöver man ta reda på var de kommer ifrån.

Tunnebanemyggan upptäcktes i Göteborg år 2016 och är en relativt ny bekantskap. Men det finns en till art som kan vara på väg – den asiatiska kyrkogårdsmyggan som kommer ifrån Japan.

– Den finns i norra Tyskland så vi förväntar oss att den sprids mer. Den kan klara sig i vårt klimat. Det man är orolig för att det är en art som kan bära på myggburna sjukdomar, säger Tobias Lilja.

ANNONS