3 500 hushåll kan drabbas av rejält höjda hyror detta år.
3 500 hushåll kan drabbas av rejält höjda hyror detta år. Bild: Jessica Gow

Tusentals göteborgare riskerar få hyrorna smyghöjda

Flera privata hyresvärdar i Göteborg har avbrutit årets hyresförhandlingar med Hyresgästföreningen. Tusentals hushåll i staden riskerar därmed att få sina hyror rejält höjda utan att det förhandlats.

ANNONS
|

Totalt rör det sig om drygt 3 500 hushåll hos Västerstaden, Bygg-Göta, Botrygg, Carl Dahlberg Fastigheter och Krister Helgesson. Här finns ingen avtalad hyresnivå då värdarna avbrutit årets hyresförhandlingar, skriver tidningen Hem och hyra.

Värdarna kan få hyresnivån prövad hos hyresnämnden när förhandlingar strandar, men Bygg-Göta, Västerstaden och Carl Dahlberg Fastigheter skickar i stället en avi med höjd hyra direkt till sina hyresgäster.

Lappar i trappupptången

Bygg-Göta och Carl Dahlberg Fastigheter höjer hyran med 4,5 procent, vilket de kommunicerar ut genom lappar i trappuppgångarna. Västerstaden kommer att höja hyran med fem procent från och med i höst.

– Det är väldigt allvarligt, och väldigt tråkigt, att de hanterar det på det här sättet. Vi vet att väldigt många betalar den direktaviserade hyran. Många har autogiro också. De kanske inte ens noterar att det är en högre hyra, säger Hyresgästföreningens förhandlare Madeleine Wiik till Hem och hyra.

ANNONS
En av värdarna har bland annat fastighet i Majorna. Arkivbild.
En av värdarna har bland annat fastighet i Majorna. Arkivbild. Bild: Henrik Jansson

Förhandlaren: ”Betala inte”

Om hyresgäster betalar det höjda beloppet har de accepterat en höjning. Madeleine Wiik uppmanar hyresgäster att inte betala de höjda hyrorna:

– Betala inte en högre hyra som inte är förhandlad med oss! Fortsätt betala din gamla hyra. Man riskerar ingenting genom att inte betala den oförhandlade hyran. Kontakta din hyresvärd och fråga vad den här höjningen beror på och hur de motiverar den, säger hon till Hem och hyra.

Hyresvärden Botrygg skriver till GP att man inte kommer att direktavisera nya hyror utan inväntar förhandling via Hyresnämnden.

Joachim Arcari på Botrygg beklagar och är förvånad över att man inte kunnat nå en överenskommelse med just Hyresgästföreningen i Göteborg.

GP har varit i kontakt med Bygg-Götas fastighetschef Bo Odqvist som inte vill kommentera hyreshöjningen. GP söker Carl Dahlberg Fastigheter och Västerstaden.

LÄS MER:Nya hyror för allmännyttan i Göteborg klara

LÄS MER:Så mycket höjs hyran för studentbostäderna i Göteborg

LÄS MER:Så blev hyrorna hos Göteborgs privatvärdar

ANNONS