Ulf Merlander blir vd för Gårdstensbostäder

Ulf Merlander lämnar polisyrket och rollen som polisområdeschef i Nordost.
Efter årsskiftet blir han vd för det kommunala bostadsbolaget Gårdstensbostäder.
– Jag brinner för förorten, säger han.

ANNONS
|

Sedan 2015 har Ulf Merlander varit chef för polisen i Nordost och inte minst synts medialt i frågor som gäller frågor om släktbaserade kriminella nätverk samt gängkriminalitet.

Men nu lämnar han polisyrket och blir vd för det kommunala bostadsbolaget Gårdstensbostäder, en tjänst som han kliver på i februari 2023.

Hur kommer det sig att du valde att ta det här jobbet?

– Jag gillar hela konceptet med Gårdstensbostäder med samhällsbyggande. Helhetstänket om hur man bygger ett bra lokalsamhälle är något som attraherar mig.

– Sedan kom det lite lägligt eftersom mitt förordnande här i Hjällbo går ut nästa vår. Vi har de reglerna i polisen att om man har gjort åtta år så har man gjort sin tid, så jag såg min chans att ta mig an en ny utmaning.

ANNONS

Det Ulf Merlander hänvisar till är att inom polismyndigheten är det inte möjligt att få sitt förordnande förlängt efter åtta år. Det går att jämföra med Erik Nord, före detta polischef i Storgöteborg, som tidigare i år bytte tjänst inom myndigheten.

Ulf Merlanders förordnande skulle gå ut nästa vår och nu väljer han att lämna Polismyndigheten.
Ulf Merlanders förordnande skulle gå ut nästa vår och nu väljer han att lämna Polismyndigheten. Bild: Anders Ylander

”Inte självklart”

Enligt Ulf Merlander hade han börjat söka andra tjänster i och med att hans förordnade skulle löpa ut, men han hade ingen annan tjänst inom polisen i sikte.

Var det självklart för dig att lämna polisen?

– Klart att det inte är självklart och jag har haft funderat fram och tillbaka innan jag tog det här beslutet. Efter att ha genomgått alla tester med rekryteringen växte det fram och nu när jag sagt ja så kändes det rätt i och med den situationen där jag befann mig i livet.

Under åren har Ulf Merlander varit en varm förespråkare av det som kallas för Gårdstensmodellen, som bland annat innebär att bostadsbolagets arbete alltid ska ske i nära samarbete med de boende.

– Jag har följt Gårdstensbostäder under många år och sett deras sätt att jobba med samhällsbygget. Jag brinner för de här frågorna och jag brinner för förorten. Jag ser det som en fantastisk möjlighet att få arbeta i den här organisationen.

ANNONS
Före detta justititeminister Morgan Johansson (S) delar ut Brå:s pris till polischef Ulf Merlander och Lisa Pedersen på kommunen.
Före detta justititeminister Morgan Johansson (S) delar ut Brå:s pris till polischef Ulf Merlander och Lisa Pedersen på kommunen. Bild: Stefan Berg

Prisats för sina metoder

Under de åren som Ulf Merlander varit chef för lokalpolisområde Nordost har polisens arbete varit mycket uppmärksammat och hyllat. Bland annat har flera områden nedgraderats i polisen lista över problemområden, alltså särskilt utsatta områden.

Under dina år som polischef finns det någon särskild händelse som sticker ut?

– Jag blev väldigt stolt när vårt lokalpolisområde fick Brå:s (Brottsförebyggande rådet) pris för bästa förebyggande arbete. Det gjorde vi tillsammans med de kommunala bostadsbolagen. Vi implementerade fas-modellen och det är klart att jag blir stolt när andra uppmärksammar det.

– Det är ju något som vi har gjort tillsammans med våra samverkanspartners. Det är klart att jag är stolt över det. Det är inte ofta man får ett pris, i alla fall inte jag.

LÄS MER:Polischefen till politikerna: ”Ta bussen till Gårdsten”

LÄS MER:Polischefen om det positiva efter dramatiken i Hjällbo

LÄS MER:Polisens offensiv – gängens ledarskikt sönderslagna

ANNONS