Ungdomsrånare påverkade av droger

ANNONS
|

- Det är bara en sagolik tur att de inte haft kniv eller andra tillhyggen. De berättar själva att de varit helt avtrubbade och förmodligen hade de använt kniv om de haft någon, säger Magnus Lindegren, utredande befäl vid Hisingspolisen.

Två unga män, 17 och 18 år gamla, har knutits till fem personrån, ett vid Tuvetorget, och resten i området kring Eketrägatan och Långströmsgatan. De har åkt runt och letat efter sina offer på moped. Vid rånen har den som suttit bak hoppat av. Med hot och slag mot huvud och kropp har han sedan tilltvingat sig mobiltelefoner och andra prylar.

ANNONS

17-åringen har omhändertagits av socialtjänsten. Hans äldre kamrat har häktats.

I fredagens GP berättade vi om tre pojkar som gripits misstänkta för brutala personrån i Kortedala och om en ännu yngre liga som härjat i Angered.

Enligt Hisingspolisen är en gemensam nämnare för många av rånen att gärningsmännen varit starkt påverkade av droger.

- De säger att de tagit benso, tabletter. I det här fallet har de varit så höga att en av dem säger sig inte minnas någonting, berättar Magnus Lindegren.

Bensodiazepiner är lugnande medel som i missbrukarkretsar kallas "benso", "benzo" eller "flödder". Liksom många andra depressiva preparat försämras impulskontrollen, vilket gör dem vanligt förekommande vid våldsbrott. Bland yrkeskriminella intas bensodiazepiner ibland medvetet inför andra typer av brott för att få bukt med nervositet och rädsla.

ANNONS