Lejontrappan. Arkivbild.
Lejontrappan. Arkivbild. Bild: Måns Langhjelm

Urindoften motas bort med vaniljsprej

Lejontrappan stinker av skräp och urin.
Kommunens motdrag: Att spreja den med vaniljdoft.
– Det är väldigt många personer som använder den för att utföra sina behov, säger Camilla Ide på stadsmiljöförvaltningen.

ANNONS
|

Två lejonskulpturer vakar med en värdig blick över lejontrappan alldeles intill Brunnsparken. Och trappan i sig utgör en perfekt plats för att vila benen, ta en glass och kika ut över kanalen.

Men den används också till mindre charmiga aktiviteter, har det visat sig. Något som ställer till det för kommunens renhållningsarbetare.

– Det är väldigt många personer som använder den för att utföra sina behov, säger Camilla Ide.

Hon är verksamhetschef på stadsmiljöförvaltningen och har ansvar för att det offentliga i city är snyggt och rent. Något som visat sig vara en utmaning på just Lejontrappan.

– Jag har jobbat här i sex år och under de åren har det varit så här. Och det är ju upp till oss medborgare att ta våra personliga ansvar. Var man väljer att utföra sina personliga behov.

ANNONS

”Vaniljdoften tar över”

Trappan städas flera gånger i veckan, men det räcker inte för att skapa en trivsam miljö. För de högst ovälkomna dofterna har en förmåga att dröja sig kvar. Därför ägnar sig kommunen numera även åt doftsanering, något som P4 Göteborg också rapporterat om.

– Efter att vi har plockat bort skräpet och spolat bort alla kroppsvätskor så sprejar vi med en vaniljdoft. För att få bort bland annat urindoft. Så det ska lukta lite trevligare helt enkelt. Vaniljdoften tar över, säger Camilla Ide.

Den magiska blandningen av vatten och vaniljdoft fungerar bra, menar hon, och används även på andra utsatta ställen i stan. Camilla Ide pekar på stentrappan intill Kungsportsbron som ytterligare ett ställe med återkommande behov av doftförbättring.

– Och det finns andra trappor som leder ner i kanalen där vi också gör så, säger hon.

ANNONS