Bilder: GP och Lisa Thanner
Bilder: GP och Lisa Thanner

Valhallabadet riskerar återigen rivning

Valhalla kan komma att rivas och ett nytt badhus föreslås istället på Heden. Det framkommer i en ny utredning om sim- och badanläggningar i Göteborg.

ANNONS
|

Idrotts- och Föreningsförvaltningen (IOFF)anser att Valhallabadet inte uppfyller kriterierna för ett centralbad och föreslår därföratt badet ska ersättas. De menar att dagens anläggning är i så dåligt skick att deninte längre kan fylla den funktion som den en gång byggdes för.

För att kunna hålla badet flytande skulle det krävas ett underhållsarbete på 150 miljoner under en 25-års period.


    Anders Ramsby, direktör på IOFF
Anders Ramsby, direktör på IOFF

– Vi föreslår inte en rivning. Men det kan bli en konsekvens avett beslut om en ersättning av badet. Till ett större badhussom klarar de framtida utmaningarna, säger Anders Ramsby, direktör på Idrotts- och Föreningsförvaltningen.

Läs också: Stadsbyggnadskontoret vill riva Valhallabadet

ANNONS

Det är inteett alternativ att riva Valhalla för att bygga ett nytt badhus på samma plats då föreningar och besökareskulle vara utan badet under två år. IOFF föreslår därför tre platser som alternativ till där Valhallabadet nu är beläget. Söder omLiseberg, Valhalla Idrottsplats eller Heden. Den sistnämnda platsen anses varaden mest lämpliga.

Valhallabadet besöks årligen av nästan en halv miljon besökare.

– Jag förstår att det kan vara känsligt eftersom det är ett gammalt fint bad, säger Anders Ramsby.

Kan stå klart i mitten av 2020-talet

För att komplettera de badhus som redan finns i Göteborg så föreslås att tre nya bad- och simhallar ska anläggas. På Hisingen, i Kortedala/Bergsjön ochi Majorna/Linné. Totalrenovering och utbyggnad väntar för Frölundabadet ochsimhallen i Kärra föreslås bli kvar till 2030 innan den ska ersättas.

Enligt IOFFskulle ett nyttValhalla kunna stå klart imitten av 2020-talet.Och då kanske på Heden.

Beslut i frågan fattas först av politikerna i Idrotts- och Föreningsnämnden. Sedan tarGöteborgs kommunstyrelse, som tilldelade utredningsuppdragettill IOFF,ställning till förvaltningens förslag.

– Det är ett uppdrag som vi har slutfört och det kommer att hanteras i vanlig ordning, säger Anders Ramsby.

ANNONS