Jenny Broman, kommunalråd (V), vill totalförbjuda markförsäljningar till skolaktörer som går med vinst.
Jenny Broman, kommunalråd (V), vill totalförbjuda markförsäljningar till skolaktörer som går med vinst. Bild: Thomas Johansson

Vänsterpartiet: Nollvision för vinstdrivna skolor i Göteborg

Göteborgs stad äger över hälften av all byggbar mark i Göteborg. Nu vill Vänsterpartiet totalförbjuda markförsäljningar till friskolor som gör vinstuttag.
Förhoppningen är att det ska stoppa nya friskoleetableringar och ge kommunen ett slags monopol.
– Vi vill ge en tydlig signal: Nej, den här kommunen säljer inte direkt till vinstdrivande friskolor, säger Jenny Broman (V).

ANNONS
|

Med veckor kvar till valdagen lanserar Vänsterpartiet i Göteborg förslag som i praktiken ska omöjliggöra för fler vinstdrivna skolor att öppna upp i staden. Själva kallar partiet det en nollvision för vinstdrivna skolor.

Men i dag är det inte kommunerna som får bestämma över vilka nya skolor som får öppna eller inte, utan den statliga myndigheten Skolinspektionen.

Vänsterpartiet föreslår dock att kommunen ska sätta stopp för nya friskolor genom att vägra sälja mark till vinstdrivna aktörer. I Göteborg äger kommunen runt 55 procent av all byggbar mark, vilket innebär att politikerna har stor makt över vad som byggs i staden.

ANNONS

– Det ska inte finnas några gräddfiler för vinstdrivna bolagsskolor i Göteborg, säger Jenny Broman (V).

Kommunen ska bygga nya skolor

Partiet vill att kommunen i praktiken slutar stödja friskolor som gör vinstuttag och att det bara byggs kommunala skolor där det finns ont om skolplatser.

– Om en vinstdrivande skola planerar att etablera sig i ett område som kommunen äger tycker jag att vi tittar på det. Finns det behov av skoplatser? Ja, då är det kommunen som ska vara först ut och bygga skola där. Och om det inte finns ett behov, då är det bättre att vi bygger bostäder i de områdena, säger Jenny Broman.

Men ger ert förslag någon inverkan i slutändan om privata fastighetsbolag kan köpa loss marken och i sin tur sälja vidare den till vinstdrivande skolbolag?

– Ja, det tror jag nog. Det finns ju redan för många friskolor och det här handlar om att vi inte vill ha ytterligare. Men vill man skicka bulvanföretag och gå runt det så kan man alltid göra det. Vi vill ge en tydlig signal: Nej, den här kommunen säljer inte direkt till vinstdrivande friskolor.

Vänsterpartiets kommunalråd Jenny Broman är kritisk till vinstdrivande friskolor.
Vänsterpartiets kommunalråd Jenny Broman är kritisk till vinstdrivande friskolor. Bild: Thomas Johansson

Det handlar om att skicka en signal till marknaden?

– Precis, en väldigt tydlig signal om att vi inte ska underlätta för vinstdrivande skolor längre.

ANNONS

Enligt den senaste GP/Sifo-mätningen är Vänsterpartiet tillsammans med Socialdemokraterna och Miljöpartiet en snudd ifrån egen majoritet i Göteborgs stad. De tre partierna har inget formaliserat samarbete i dag, men styrde Göteborg tillsammans innan valet 2018.

Om ni får majoritet och börjar samarbeta igen, kan du lova att den här politiken blir verklighet då?

– Vinstdrivande skolor är inte en jättestor skiljelinje mellan S och V.

LÄS MER:Daniel Bernmar (V): Borgarna är inkompetenta

LÄS MER:Vänsterpartiet vill kartlägga Göteborgs privata badplatser

Missa inte det senaste om valet 2022

Nu kan du få alla politiknyheter, reportage och analyser som en notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Val 2022. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln

ANNONS