Vårdpersonal i Västra Götaland efter strejken: ”Vi fick ingenting”

"En seger”. Så beskrev Vårdförbundet det nya avtalet med SKR och Sobona som med pompa och ståt meddelades på fredagen och som innebär att vårdstrejken nu är över. Men Maria Edvardsson, sjuksköterska på Kungälvs sjukhus, känner sig inte som en vinnare.
– Avtalet förändrar ingenting, säger hon.

ANNONS
|

Den första vårdstrejken på 16 år är över men långt ifrån alla är nöjda med det nya avtalet.

Maria Edvardsson har varit sjuksköterska i 30 år och jobbar på Kungälvs sjukhus. I kväll jobbar hon natt, innan dess har hon lovat sin son att de ska övningsköra. Däremellan ska hon försöka klämma in lite sömn.

Hon ställer sig frågande till vad det nya avtalet i praktiken kommer att ge.

– De kolleger jag träffade på arbetet i fredags hade samma reaktion som mig: ”Va? Har vi skrivit på ett avtal som inte ger oss någonting?”, säger hon.

Det här är ingen förbättring.

Maria Edvardssons, men också fackets, stora stridsfråga är arbetstidsförkortning. Det nya avtalet innebär visserligen en överenskommelse mellan fack och arbetsgivare om att vissa grupper ska få sänkt arbetstid, men Maria Edvardsson menar att skrivningarna i avtalet är formulerade på ett sätt som gör att väldigt få vårdanställda faktiskt kommer att få det. Dessutom är hon kritisk till att Vårdförbundet kommunicerat ut avtalet som en seger.

ANNONS

För henne och hennes kolleger på Kungälvs sjukhus förändrar nämligen det nya avtalet ingenting, säger hon.

– Det här är ingen förbättring för den stora majoriteten av oss medlemmar. Det man kände var: ”Varför fortsatte vi inte strejka tills vi fick något bättre?”.

Även om det är en liten grupp som får sänkt arbetstid – är inte det värt någonting?

– Det är klart att det kan vara. Men det känns som alldeles för lite när Vårdförbundet och alla medlemmar gått ut och sagt att ”den här gången ska vi inte ge oss och kämpa vidare tills vi får igenom någonting”. Att det då är så få som får något över huvud taget – det är den stora besvikelsen.

Martin Håland, ordförande för Vårdförbundet i Västra Götaland.
Martin Håland, ordförande för Vårdförbundet i Västra Götaland. Bild: Olof Ohlsson

Styrelsen förstår kritiken

Maria Edvardsson är inte den enda som reagerat på avtalet. På Vårdförbundets Facebooksida har under helgen flera vårdanställda kommit med liknande kritik.

Martin Håland, som är Vårdförbundets avdelningsordförande i Västra Götaland, förstår deras besvikelse.

– Jag hade själv två känslor i kroppen i fredags. Både en besvikelse att vi inte fick mer, men jag kände mig också nöjd att vi faktiskt fick till något, säger han och fortsätter:

– Vårdförbundet har fått igenom sänkt arbetstid när beskedet från SKR och arbetsgivarsidan varit att det är fullständigt omöjligt. Vi har satt en sten i rullning som var fastcementerad när vi började avtalsprocessen.

ANNONS

Maria delar inte facktoppens känsla

Men för Maria Edvardsson är det med en känsla av besvikelse som hon förbereder sig för att gå på nattpasset klockan halv tio på måndagskvällen.

– Jag åker inte till jobbet med känslan av att vi fått en sten i rullning. Med noll timmars arbetstidsförkortning är det svårt att känna så, säger hon.

Fakta: Så många berörs av arbetstidsförkortning

Totalt berörs 110 000 anställda av det nya avtalet – och enligt SKR kommer mellan 5500 och 6000 få arbetstidsförkortning till 36 timmar och 20 minuter per vecka.

Arbetstidsförkortningen finansieras genom att 0,25 procent av löneökningarna på totalt 3,3 procent tas till att sänka arbetstiden.

Källa: Sveriges kommuner och regioner

LÄS MER:Vårdstrejken är avblåst – parterna överens om ett nytt avtal

LÄS MER:Patienter i sjukhuskorridorerna i Borås: ”Är inte okej”

LÄS MER:Det här innebär det nya vårdavtalet

ANNONS