Västlänkens Hagaetapp har stått still sedan Trafikverket hävde avtalet med AGN Haga i januari.
Västlänkens Hagaetapp har stått still sedan Trafikverket hävde avtalet med AGN Haga i januari. Bild: Anders Ylander

Veidekke tar över på Västlänkens Hagaetapp

AGN Haga kastades ut från Västlänkens Haga-etapp. Nu står det klart att norska Veidekke får i uppdrag att genomföra säkerhetsarbeten av olika slag på byggarbetsplatserna.

ANNONS
|

Sedan AGN Hagas kontrakt med Trafikverket hävdes för ungefär en månad sedan har det varit ganska lite aktivitet innanför byggplanken i Haga. Men på onsdagsförmiddagen var det återigen män i varselvästar, byggtransporter, liv och rörelse innanför Hagaetappens byggplank.

Nu står det klart att det norska bygg- och anläggningsföretaget Veidekke har fått i uppdrag att på löpande räkning genomföra olika arbeten på platsen.

Ska säkra området

För Veidekkes del handlar det om att säkra arbetsområdena, till exempel genom tunnelsäkring, grundförstärkning, grävning, ledningsarbeten, vattenhantering, pumpning, asfaltering och trafikomläggningar.

– Vi är stolta att få utföra säkerhetsarbete för Trafikverket och kunna bidra till att minimera konsekvenserna av att kontraktet avbröts för några veckor sedan. Vi vill, tillsammans med Trafikverket ha en gemensam organisation för att säkra att arbetet utförs så effektivt som möjligt, i full öppenhet och med målet att uppnå bästa möjliga resultat genom ett gott samarbete, säger Fredrik Indevall, regionchef för Veidekke Anläggning Väst i ett pressmeddelande.

ANNONS

Veidekkes arbetet sker i väntan på att nya upphandlingar ska göras och nya entreprenörer kan ta över och slutföra arbetena på Hagaetappen. Hur stora förseningar det innebär för projektet har Trafikverket i dagsläget inget svar på.

LÄS MER:Efter haveriet i Haga – Trafikverket anmäls till Riksrevisionen

LÄS MER:AGN Haga slår tillbaka om Västlänken: ”Onyanserat”

LÄS MER:Fem punkter: Västlänkens haveri i Haga

ANNONS