Sandra G Sköld, Sara Eggert, Julia Palm Olsson och Charlotte Björk visar sina appar.
Sandra G Sköld, Sara Eggert, Julia Palm Olsson och Charlotte Björk visar sina appar.

"Verklighetens förlängda arm"

ANNONS
|

En är fast i spelet Wordfeud, en annan kan inte vara utan telefonboken Ambadoo. Men oavsett om nöjesfaktorn eller nyttofaktorn styr i valet av appar, måste de i första hand vara välgjorda.

– En app måste ju ha ett mervärde, den får inte bara skicka mig till någon webbplats för dit kan jag surfa själv. Om en app förenklar mitt liv är det bra. Om den gör det enklare att till exempel hålla kontakten eller göra mitt jobb enklare, är det bra.

Enklare liv

Orden är Charlotte Björks, webbstrateg och en del av Geek Girl Meetup, ett informellt nätverk av kvinnor som är intresserade av webb, sociala medier och kod.

ANNONS

Just den här kvällen har ett gäng av dem samlats på ett kafé i centrala Göteborg för att geeka & fika. Ljuset från bildskärmarna färgar allas ansikten blå medan de sitter och knappar på sin egen uppsättning av laptops, surfplattor och smartphones. Alla fullproppade med appar, självklara och numera fullständigt omistliga delar av deras liv.

– Jag har hela mitt liv i Evernote som synkar till alla mina andra enheter – allt från mammas önskelista till vilken mascara som är bäst eller vad jag ska köpa till frukosten på jobbet nästa dag, säger Charlotte Björk.

Vissa grejer har blivit så självklara att de nästan inte tänker på dem som appar längre – som Facebook, mailen, Sveriges Radio och tv-kanalernas playappar.

– Jag reser mycket och om man är sugen på tv när man är i till exempel Berlin, kan man ändå se SVT Play via wi-fi. Då är man inte så långt hemifrån, säger Sara Eggert, interaktionsdesigner.

Finns alltid något som kan förenklas

I dag har de flesta av geek girl-tjejerna appar till i stort sett allt i sina smartphones – för kontakter, sociala medier, för att blogga, för foto, spela spel, film, tv, organisera jobbet och privatlivet, hålla koll på joggingrundor och promenader. Ändå pågår ständigt jakten på nya appar med nya funktioner. De scannar twitter, och tipsar varandra när de ses. Det finns alltid något mer som kan förenklas eller bli bättre.

ANNONS

Hur har era liv förändrats med smartphones ?

– Allt är så mycket enklare! Man måste inte kolla allt innan man ska någonstans, adress, karta och så vidare, utan man kan köra lite on the fly. Man vet att man kan kolla upp allt, man behöver aldrig undra eftersom man vet att man har google i telefonen, säger Charlotte Björk.

Sandra G Sköld beskriver smartphonen som verklighetens förlängda arm.

– Jag skulle nog klara mig utan smartphonen eftersom jag vet att jag kan nå datan som finns på den på andra sätt. Men ändå, när jag går hemifrån kollar jag alltid mobilen, plånboken, nycklarna – i den ordningen.

Hon får medhåll av Julia Palm Olsson.

– Det blir ju ett sorts beroende. Man blir van att kunna kolla allt när man vill. Det är som en digital snuttefilt.’

ANNONS