Kinesisk journalist pekas ut som säkerhetshot – utvisad efter nära 20 år i Sverige

Den kinesiska journalist som enligt Säpo har bedrivit säkerhetshotande verksamhet i Sverige under mer än tio års tid, har nu utvisats till Kina.
Det framgår av myndighetshandlingar som GP och SVT:s Uppdrag granskning har tagit del av – och från hennes egen hemsida.
”Efter 18 år borta från Peking är jag tillbaka igen”, skriver hon själv om sitt nya liv.

ANNONS

När Säkerhetspolisen slog till i Stockholm mot den 57-åriga kinesiska journalisten blev det plötsligt tyst på hennes olika hemsidor. Efter att ha publicerat artiklar i princip dagligen syntes det inte några livstecken.

Under våren kunde GP och UG tillsammans avslöja att regeringen fattat beslut om att journalisten skulle utvisas på livstid. Detta då hon bedömdes kunna utgöra ett allvarligt hot mot Sveriges säkerhet. Hon har bott här i nästan 20 år och har enligt Säpo bedrivit säkerhetshotande verksamhet i över ett decennium.

Avslöjandet blev en världsnyhet och kinesiska ambassaden i Sverige reagerade med att beskriva det som ”smutskastning och attacker”. Nu har utvisningen genomförts – och en av hemsidorna har åter vaknat till liv.

ANNONS

LSU – Lag om särskild kontroll av vissa utlänningar (2022:700)

Lagen om särskild kontroll av vissa utlänningar infördes 2022. Med stöd av lagen kan en utlänning i Sverige utvisas om denne kan utgöra ett allvarligt hot mot Sveriges säkerhet eller kan antas komma att begå eller på annat sätt medverka till ett brott enligt terroristbrottslagen. Utvisningar enligt LSU kan endast initieras av Säkerhetspolisen. I första instans är det Migrationsverket som prövar ärendet. Regeringen fattar det slutliga beslutet om utvisning. Lagen ersatte den tidigare lagen om särskild utlänningskontroll, från 1991.

Den som blir föremål för utvisning enligt LSU behöver inte vara misstänkt för något brott.

I det aktuella fallet har Säkerhetspolisen vid olika tillfällen uppgett både att den aktuella personen utgör ett allvarligt hot och att hon ”kan” utgöra ett allvarligt hot, vilket alltså är det som krävs enligt lagen.

”Peking har ändrats mycket, som jag ser det har det blivit mer civiliserat”, skriver journalisten själv i en artikel om att hon har återvänt till Kina.

I artikeln beskriver hon att det har blivit färre människor och bilar på gatorna.

Jag ska återupptäcka miraklet

Hon gör också jämförelser mellan vädret i Sverige och i den kinesiska huvudstaden.

”Efter 18 år borta från Peking är jag tillbaka igen. Jag ska återupptäcka miraklet som det är att älska dig!”, skriver hon.

Även i handlingar från svenska Kriminalvården framgår det att journalisten inte är kvar i häktet, där hon satt förvarstagen från den 10 oktober förra året. Den 20 april upphörde omhändertagandet, enligt dokumenten.

”Försatt på fri fot”, står det under ”anledning till utpassering”.

Tipsa GP:s grävgrupp

Känner du till missförhållanden eller oegentligheter? Tipsa GP:s granskande reportrar på ett säkert sätt med den krypterade appen Signal, som finns att ladda ner här.

Skicka dina meddelanden i appen till 0701468352.

Den 26 april meddelade Migrationsverket till Skatteverket att återreseförbudet hade vunnit laga kraft. Samma dag skrev myndigheten att uppehållstillståndet hade återkallats.

”Du har inte längre rätt att vistas i Sverige. Migrationsverket har därför spärrat ditt uppehållstillståndskort i Schengens informationssystem”, skriver myndigheten i ett informationsmeddelande.

Kvinnans juridiska ombud Leutrim Kadriu har tidigare sagt till GP att hon förnekar att hon utgör ett hot mot Sveriges säkerhet.
Kvinnans juridiska ombud har tidigare sagt till GP att hon förnekar att hon utgör ett hot mot Sveriges säkerhet. Bild: Nils Petter Nilsson

Exakt vad anklagelserna mot journalisten består i är ännu oklart. GP och SVT har sökt henne, men hon har inte återkommit. Hennes juridiska ombud har tidigare uttalat sig om att hon förnekar anklagelserna mot henne.

ANNONS

– Hennes bestämda uppfattning har hela tiden varit och är att hon inte utgör ett hot mot Sveriges säkerhet, har advokaten Leutrim Kadriu tidigare sagt till GP.

Han har tidigare i rättsprocessen också lyft risken för att hon riskerade att råka illa ut vid ett återvändande till Kina.

”Hon vet inte vad som kan hända henne vid ett återvändande till hemlandet. Antingen kan hon åka hem utan problem eller så kan hon utsättas för förhör. Hon vet inte om det kan hända något mer och osäkerhetsfaktorn ska inte läggas henne till last”, har han skrivit till rätten.

Utifrån vad som går utläsa från journalistens hemsida framstår det dock som att hon är på fri fot och efter omständigheterna vid gott mod.

Säkerhetspolisen högsta chef Charlotte von Essen samtalar med myndighetens presschef Karl Melin, inför ett möte på justitieutskottet.
Säkerhetspolisen högsta chef Charlotte von Essen samtalar med myndighetens presschef Karl Melin, inför ett möte på justitieutskottet. Bild: Jessica Gow/TT

I LSU-ärenden är det Säpo som ansvarar för verkställandet av utvisningen. För ett par år sedan misslyckades myndigheten med att utvisa en kinesisk spion som just avtjänat sitt fängelsestraff. Detta då han inte ville samarbeta, inte hade något kinesiskt pass och då Kina inte erkände honom som medborgare. Efter ytterligare omkring ett och ett halvt år i förvar släpptes han därför på fri fot.

När vi har möjlighet att verkställa så gör vi det.

Säkerhetspolisen har tidigare uttalat sig om att det ligger ett gediget material bakom myndighetens ansökningar om utvisning enligt LSU, lagen om särskild kontroll av vissa utlänningar, och att de som fattar beslut i ärendena har tillgång till alla anklagelser.

ANNONS

– Det är svårt att gå in på det enskilda ärendet, men man kan ju alltid konstatera att när vi har möjlighet att verkställa så gör vi det, säger nu Säkerhetspolisens presschef Karl Melin.

LÄS MER:Säkerhetspolisen: ”Gediget material” bakom utvisningar

LÄS MER:Kinesiska ambassaden kommenterar anklagelserna om hot mot rikets säkerhet

LÄS MER:Efter avslöjandet – raseri mot Sverige på kinesiska sajter

ANNONS