Kommunalrådets drömhus: granskningen i korthet

GP har i ett reportage och en nyhetsartikel granskat den liberala toppolitikern Axel Darviks projekt där han fått chansen att bygga ett unikt hus på en av Göteborgs mest exklusiva adresser. Här är granskningen i korthet.

ANNONS
|

Innan den öppna markanvisningen utlystes, hade politikerna redan bestämt att ett tomt skulle hittas åt just Darviks förening. Ett beslut som sticker ut, enligt vad som framkommer i GP:s granskning. Konkurrenterna fick inte reda på den här bakgrunden.

LÄS MER:Miljonaffärerna bakom Darviks drömhus

Darviks förening heter Lyckan. En viktig anledning till att de vann markanvisningen var för att de bedömdes ha en särskild förmåga att genomföra projektet. Men det blev försenat och ändrades längs vägen. Det visade sig att Lyckan fick problem med finansieringen.

Kommunen sålde marken till Axel Darviks förening för 13 miljoner kronor.
Kommunen sålde marken till Axel Darviks förening för 13 miljoner kronor. Bild: Paul Wennerholm

Den största förändringen var att de ursprungliga fem lägenheterna, för de fem familjer som från början skulle ha byggt huset ihop, blev tio. Sex av dessa tio lägenheter såldes till investerare, som i sin tur har sålt eller planerar att sälja vidare majoriteten av dem.

ANNONS

Två av lägenheterna ligger i källaren. Föreningen fick byggrätten för dessa lägenheter på köpet av kommunen. Dessa har under våren legat ute till försäljning för 4,6 miljoner kronor. Totalt är det fem av tio lägenheter som har lagts ut till försäljning direkt efter att huset blivit färdigbyggt.

LÄS MER:Axel Darvik (L) sålde bygglovsstridig lägenhet – gjorde miljonvinst

En av lägenheterna har sålts av Axel Darvik själv, tillsammans med hans vänner. GP:s granskning visar att lägenheten inte följer bygglovet. Takhöjden på loftet har blivit högre än vad som anges på ritningarna. Det innebär i sin tur att lägenheten inför försäljning fått drygt 28 kvadratmeter större boarea, vilket är värt mer än de nästan två miljoner kronor som Darvik och hans vänner gjorde i vinst när lägenheten såldes.

Också Darviks egen lägenhet kan strida mot bygglovet och behöva byggas om.

Axel Darvik framhåller att det inte är han som är ansvarig för de ändringar som skett av takhöjden och att han och föreningen agerat i enlighet med både regler och kommunens synpunkter. Förändringarna som givit ett högre tak har enligt honom inte medvetet genomförts för att kunna dra ekonomisk vinning.

Axel Darvik pekar på att det är byggarna som har gjort att takhöjden på loftet i hans hus är högre än vad byggloftet anger.
Axel Darvik pekar på att det är byggarna som har gjort att takhöjden på loftet i hans hus är högre än vad byggloftet anger. Bild: Paul Wennerholm
ANNONS