Granskning av Alberts Städservice.
Granskning av Alberts Städservice. Bild: Thomas Johansson

Låga löner till städarna – miljonutdelning till ägaren

På tio år har Alberts städservice vuxit till ett av Göteborgs största företag inom hemstädning.
GP:s granskning visar att de utländska städarna tjänat småsummor. Samtidigt har ägaren Victor Albertsson i flera år tagit ut mångmiljonbelopp i aktieutdelning, i fjol nästan 13 miljoner kronor.

ANNONS
|

Enligt årsredovisningen för 2021 har Alberts städservice en nettoomsättning på 92 miljoner kronor och 18 anställda. Aktieutdelningen blev 12,8 miljoner kronor.

Lönekostnaden redovisas till 4,7 miljoner kronor.

Den stora utgiftsposten i den personalintensiva städverksamheten kallas i bolagets årsredovisning för ”handelsvaror”, och uppgår till 64,4 miljoner kronor. I den ligger betalningar till bolagen som levererar städpersonalen.

I GP:s telefonintervju med Victor Albertsson bekräftar han att städarnas löner ligger i posten handelsvaror:

– Ja, det är en bokföringsteknisk detalj.

På Alberts kontor i Högsbo industriområde framgår en del av företagskonstruktionen. Man har verksamhet runtomkring i Sverige. Genom Alberts Personal AB har man nu också börjat anställa städare. Efter att GP konfronterat företaget med uppgifter om städares slavlika arbetsförhållanden har kontrakten brutits med flera underleverantörer.
På Alberts kontor i Högsbo industriområde framgår en del av företagskonstruktionen. Man har verksamhet runtomkring i Sverige. Genom Alberts Personal AB har man nu också börjat anställa städare. Efter att GP konfronterat företaget med uppgifter om städares slavlika arbetsförhållanden har kontrakten brutits med flera underleverantörer. Bild: Thomas Johansson

LÄS MER:Ukrainskor städar för svältlön – bor i industrilokaler

LÄS MER:Bolagen skyller på varandra – städare utan lön

Stigande omsättning år för år

Alberts städservice AB bildades i januari 2012. Det första året var verksamheten blygsam, att döma av årsredovisningen: 715 000 kronor i nettoomsättning och tre anställda.

ANNONS

Men redan andra året blev det fart på ruljangsen. Omsättningen steg till 4,2 miljoner kronor. Samtidigt gjorde posten ”handelsvaror” entré i årsredovisningen med 2,3 miljoner kronor:

”Under det gångna året har nya samarbeten med underleverantörer för material och tjänster skapats, och dessa har visat sig mycket positiva.”

Därefter steg omsättningen kraftigt år för år.

2018 sades om den närmaste framtiden:

”Styrelsen ser mycket positivt på 2019, både vad gäller omsättningsökning, vinstmarginal och det rådande politiska klimatet i Sverige.”

2018 beviljade bolagets ägare Victor Albertsson sig en aktieutdelning på fyra miljoner kronor. Året därpå höjde han utdelningen till fem miljoner kronor.

Alberts Städservice har vuxit kraftigt till följd av låga timpriser till kunderna, möjliggjorda genom låga löner till städarna och skattesubventioner via rut-avdraget, enligt GP:s granskning.

Kunder lockades med godis

2021 slog vinsten alla rekord. Det gjorde också aktieutdelningen som bestämdes till 12,8 miljoner kronor.

Tidvis har dock företaget plågats av negativ reklam. Kraftigt missnöjda kunder har luftat sin ilska på recensionssidor. För att balansera detta har Alberts personal delat ut lotter och godispåsar till dem som velat skriva positiva utlåtanden och som bidragit med ”likes”.

När det inte hjälpt, har företaget helt sonika stängt av recensionsfunktionen på sin Facebooksida.

”Efter att vi stängde av den ser nu vår sida bättre ut än nånsin och våra nöjda kunder hänvisar vi nu till att skriva någon härlig rad om oss på våran ´logg´”, stod det i ett månadsbrev som Alberts ägare skickade ut till kontorspersonalen.

ANNONS

Förutom hemstädning tillhandahåller Alberts även fönsterputsning, flyttstädning och företagsstädning. GP känner till omkring tio företag som under de senaste åren använts som underleverantörer, det vill säga leverantörer av städare.

”Svara inte på frågor om underleverantörer”

Städare som GP talat med säger att de blivit tillsagda att inte nämna något annat firmanamn än Alberts.

Saken tycks vara känslig för företagets ägare Victor Albertsson. I ett mejl för några år sedan till sin kontorspersonal – de anställda – avrådde han dem från att svara på alla frågor ”om våra underleverantörer eller om vi har underleverantörer, vad de heter och vad de gör…”

De anställda beordrades att hänvisa frågorna om underleverantörerna till företagets infomail, där Albertsson själv skulle besvara dem.

Vid GP:s telefonintervju med Victor Albertsson hävdar han dock att frågan om underleverantörer inte är något som företaget undanhållit:

– Är det en kund som frågar oss så är det inget vi sticker under stol med. Vi har ju samarbeten över hela Sverige med olika städföretag som gör jobb för oss. Det är ingen hemlighet.

ANNONS