Mopeden ägdes av mordoffer

Två utbrända mopeder är polisens hetaste spår efter det brutala dubbelmordet i Frölunda. Ett av spåren är för polisen något av en gåta. – Mopeden tillhör ett av offren. Vi vet inte vad det betyder, säger kriminalkommissarie Thord Haraldsson.

ANNONS
|

I måndags sköts två unga bröder till döds vid en lekplats mitt i ett bostadsområde i Frölunda.

Polisen misstänker att mordet är kopplat till de pågående gängkonflikterna i Göteborg. En massiv jakthar de senaste dagarna pågått efter de två misstänkta mördarna som vittnen såg fly från mordplatsen på en silverfärgad moped.

En moped som polisen misstänker är flyktfordonet hittades under tisdagsmorgonen utbränd i Askim. Enligt förundersökningsledaren Thord Haraldsson stämmer mopeden in på den beskrivning som vittnen till morden har lämnat.

– I min värld är det mopeden som vi har hittat i Askim som användesvid morden. Vi har vittnesuppgifter utmed vägen som stärker det och tidsperspektivet stämmer också överens, säger Thord Haraldsson.

ANNONS

Tillhör en av de mördade bröderna

Under torsdagen hittades ytterligare en utbränd moped i Göteborg. Mopeden hittades i ett industriområde i Högsbo.Den nya fyndplatsen ligger på motsatt sida av brottsplatsen, sett från Askim där den första mopeden hittades.

Under torsdagen uppgav Thord Harladsson för GP att han inte uteslöt att det nya fyndet kunde vara flyktmopedensom användes vid dubbelmordet. Efter att mopeden undersöktsav polisen harman senare kunnat konstatera att den tillhör en av de mördade bröderna.

– Den tillhör ett av offren och ingår därför givetvis i utredningen. Vi vet inte vad det här betyder. Om det är någon som försöker skoja med oss eller vad det kan innebära. Det är något som vi håller på att utreder, säger Thord Haraldsson.

Han berättar att offrets moped är anmäld stulen ochatt anmälan kom in till polisen efter mordkvällen.

– Jag tror att det är så i alla fall, men jag är inte helt säker. Enligt registret är det en av de målsägandes maskin, säger Haraldsson.

Kriminalkommissarienberättar att polisen har genomfört tekniska undersökningar vid båda platserna där de utbrända mopederna har anträffats.

Polisen har även hört människorna som hittadedet senaste fyndet för att få en bekräftelse på hur länge mopedenhar stått utbränd vid platsen och gällande om det har setts främmande personer i området.

ANNONS

Tror ni att mordoffrets utbrända moped kan vara en form av undanledningsmanöverfrån mördarnas sida eller några som står dem nära?

– Jag kan inte svara på det, vi vet inte det helt enkelt, säger Haraldsson.

Han berättar att polisen i nuläget inte har någon misstänkt för Göteborgs senaste dubbelmord. Debrutala brotteninträffadei närheten avNäverlursgatan där en känd gängmedlem i Göteborg mördades när han satt i en bil på en parkeringsplatsi början av september.

Kan ha samband med tidigare mord

Thord Haraldsson utesluter inte att det tre morden kan ha ett samband.

– Det går naturligtvis inte att utesluta, men det hjälper oss egentligen inte då vi måste bevisa varje enskilt brott. Har det här med gängkonflikterna att göra är motivbilden inte alltid enkel att utreda då det kan finnas flera olika bakomliggande orsaker och konflikter, säger Thord Haraldsson.

Den erfarne mordutredarenberättar också att polisen har fått preliminära svar efterobduktionerna av de mördade bröderna. Om det har använts ett eller flera vapen i samband med dubbelmordet kan Thord Haraldsson i nuläget inte svara på.

– Vi har fått svar på att de har avlidit av skottskador, men om det använts ett eller flera vapen får det tekniska protokollet visa, säger kriminalkommissarien.

ANNONS