Göteborgs stad kallar förvaltningar till samordningsmöte med anledning av kriget i Ukraina.
Göteborgs stad kallar förvaltningar till samordningsmöte med anledning av kriget i Ukraina. Bild: Stefan Berg

Tusentals på flykt – Göteborg höjer beredskapen

Tusentals människor flyr i panik undan kriget i Ukraina. Nu förstärker Göteborgs stad beredskapen inför anländande flyktingar.
– Det här är ju också en nationell fråga, säger Tina Eide, vid Göteborgs stadsledning.

ANNONS
|

Tina Eide är direktör för utveckling av stadens verksamheter vid Göteborgs stadsledningskontor. Nu har hon kallat förvaltningar till möte nästa vecka för att gå igenom beredskapen för att bland annat gå igenom hur man ska kunna ge kommande flyktingar tak över huvudet.

– Vi följer utvecklingen noga och har förstärkt vår bevakning, vi har kontakt med olika myndigheter och kommer att kalla berörda förvaltningar och bolag inom kort för att samla oss kring läget och diskutera eventuella förberedelser. Det är en nationell fråga, men utvecklingen sker snabbt och vi behöver sondera vilka behov som kan uppstå på kommunal nivå, säger hon.

ANNONS

LÄS MER:Invasionen i Ukraina: Detta har hänt 27 februari – timme för timme

”Med anledning av händelseutvecklingen i Ukraina kommer vi att kalla er till ett avstämningsmötet i början av nästa vecka.

”Vi behöver samla oss kring läget, informera varandra och diskutera ev förberedelser med anledning av den uppkomna situationen”, skriver hon bland annat i kallelsen.

– Jag vill inte föregå hur läget kommer att utvecklas gällande flyktingsituationen, men vi har mycket erfarenheter från 2015, säger Tina Eide.

LÄS MER:Massflykt från kriget – slutade med kalabalik vid gränsen

ANNONS