Tre coola B&B:s i Halland

En del ligger mitt i stan, andra ute på landet eller precis vid havet. I Halland finns flera olika bed & breakfast att välja mellan. Sommarhalland har besökt tre helt olika typer som ligger i skilda delar av länet.

ANNONS
|

Okéns B&B

Central småstadsidyll som passar för par

Närhet till både stad och hav, romantiskt inredda rum och en ekologisk frukostbuffé. Okéns B&B i Varberg passar extra bra för den som vill lyxa till det med sin partner.

För 14 år sedan tog Diba och Gert Okén sitt pick och pack och slog sig ner på den svenska Västkusten. Då hade paret jobbat utomlands inom resebranschen i många herrans år, bland annat drev de hotell i Key West i Florida i sex år.

– Vi hade via ett Varbergspar som bodde på vårt hotell i Key West fått veta att dåvarande Hotell Bergklinten var till salu. Eftersom vi fått en son hade vi en ny syn på familjelivet och ville hem till Skandinavien igen, berättar Gert Okén.

ANNONS

Han kommer ursprungligen från Göteborg och hans fru Diba från Köpenhamn. Ingen av dem hade någon anknytning till Varberg men föll för den lilla kuststaden.

– Vi tyckte att det var lagom stort, och att staden levde året runt var ett plus.

Okéns B&B öppnade på midsommarafton 2003 och beskrivs av ägarna själva som ett romantiskt boende där husets gamla karaktär och stil har bevarats.

– Vår erfarenhet efter alla år i branschen är att det bästa är att låta byggnaden själv styra, att låta huset få behålla sin själ, berättar Gert.

Hotellet, som har fyra våningar inklusive bottenplan, är från början av 1900-talet. Rummen är ljusa med småblommiga tapeter eller vitmålade tegelväggar. Vissa har träbjälkar i taken eller en kakelugn i hörnet och alla är smyckade med olika detaljer som är inköpta på loppisar eller hos antikhandlare.

– Vi vill att allt ska passa in och se bra ut, så ibland tar det lite tid att möblera. Till ett rum har vi letat efter ett visst bord i flera år men ännu inte hittat ett som känns rätt, berättar Gert.

Inget rum är det andra likt, men den gamla, romantiska stilen löper som en röd tråd genom hela huset och de flesta rum – 12 av 16 – har en himmelssäng.

ANNONS

– Det var uppskattat på vårt hotell i Key West, så det tog vi med oss, säger Gert.

Romantisk är även den lilla innergården som bjuder på lummig grönska när det dukas upp till frukostbuffé som i största möjliga mån är ekologisk och närproducerad.

Vilken typ av gäst passar ert B&B för?

– Framför allt par som vill bo mitt i centrum och ha det där lilla extra med personlig service, hemtrevlig atmosfär och sköna himmelsängar. Våra rum är tyvärr lite trånga för barnfamiljer även om det går att ställa in extrasängar.

Vad finns det att göra i omgivningarna?

– Man kan gå på olika restauranger, besöka gårdsbutiker och liknande och så har vi nära till Apelviken där det händer mycket på sommaren. Och naturligtvis Getterön, Varbergs fästning och kallbadhuset. Vi brukar också rekommendera små utflyktsmål som Strömma farmlodge som har kafé och ibland marknader.

Stall stum B&B

Här är din häst en välkommen gäst

Stall stum i Falkenberg är ett B&B för både människor och djur. Du kan ta med dig din häst och du får också chansen att gosa med Pricken, Fina Dorina och lilla Stumpan.

På en liten röd gård med vita knutar, nära Ljungsjön utanför Falkenberg, ligger det familje- och djurvänliga boendet Stall Stum. Mette-Marit, en blandras mellan greyhound och dalmatiner som fått sitt namn eftersom hon är född på Norges nationaldag den 17 maj, bjuder på ett kungligt mottagande.

ANNONS

Den nio år gamla tiken lägger kelsjukt huvudet i ens hand och står blick stilla så länge hon blir klappad.

– Hon blir så glad när det kommer gäster och älskar barn – och de brukar älska henne, berättar matte Anna Lena Olsson.

Hon har drivit Stall Stum sedan 2001 då hon gick i land och lämnade sitt tidigare yrke som sjöman.

– Det var ett himla flängande och jag kände att jag ville vara mer hemma. Eftersom hästar alltid varit ett stort intresse köpte jag den här gården och kände att bed and breakfast var intressant, berättar hon.

Till Stall Stum går det bra att ta med sig hästen, stallplatser finns att hyra. Gården har också tre egna hästar.

– Jag har två små minishettis, Stumpan och Fina Dorina, som är jättepopulära hos barn.

De gillar att borsta och göra frisyrer på dem. Sedan har jag en knapstrup, en iögonfallande ras från Danmark som är vit med svarta prickar, berättar Anna Lena Olsson.

En Pippi-häst med andra ord. Fast namnet är Pricken, inte Lilla gubben.

Även hundar är välkomna till Stall Stum och får till skillnad från hästen bo i samma rum som matte och husse.

– Alla rum finns i samma hus som jag bor i, så man kan säga att jag driver bed and breakfast som man gjorde på det gamla sättet. Man kommer i princip hem till mig, säger Anna Lena.

ANNONS

På gården bor dessutom tre highland cattle som håller betesmarkerna i schack, samt ett oräkneligt antal bin eftersom Anna Lena tillverkar egen honung. Den som vill kan, om vädret passar, få låna en skyddsdräkt och följa med henne och hälsa på i bisamhällena.

Vilken typ av gäst passar ditt B&B för?

– Barnfamiljer, ryttare som tävlar eller tränar på Hermanstorps kör- och ridklubb, som ligger intill. Eller den som bara vill ha lugn och ro och mysa med djuren, Gekåsgäster eller tävlande på motorklubben i närheten där det bland annat körs STCC.

Vad finns det att göra i omgivningarna?

– Förutom vacker natur ligger det en fin sjö med badstrand i närheten. Här finns också ridleder och Tångagård, en ekologisk odling med gårdsbutik, som granne. Ullared ligger också ganska nära och vi har bara en mil till Vallarna.

Säbyholms gårds B&B

Här härskar trädgårdens lugn

En stor, lummig trädgård där det vilda möter det tuktade, naturen inpå knuten och rum i New England-stil. Säbyholms gårds B&B utanför Tjärby i Laholms kommun passar den som söker lugnet.

En imponerande och vacker röd herrgårdsbyggnad i tegel från 1870-talet möter besökare till Säbyholms gård, lantligt belägen utanför Tjärby i Laholms kommun.

ANNONS

Hit flyttade Cattie och Knut Slettengren för snart 30 år sedan, och för 15 år sedan bestämde de sig för att öppna ett bed & breakfast i en av herrgårdens två flyglar.

– Jag var på en trädgårdsresa som hette bed and breakfast for gardenlovers när jag fick idén, berättar Cattie.

Trädgård är en stor passion i livet för Cattie, och något hon gärna delar med sig av. Gästerna är mer än välkomna att ströva omkring på de små stigarna och gräsmattorna i den parkliknande trädgården som omger Säbyholms gård. Här kan man njuta av lummig grönska, fantastiska rhododendron och vackra bladväxter, bland mycket annat.

– I dagens läge behöver man rekreation och inte så mycket aktiviteter hela tiden. I trädgården kan man vandra runt och slå sig ner på några av sittplatserna och bara lyssna på vinden som susar från bokarnas stora trädkronor. Här finns även ett rikt fågelliv, säger Cattie.

Hon har själv byggt upp trädgården och beskriver den som ett möte mellan det vilda och det lite mer tuktade

– Jag gillar den kombinationen. Och jag har inte så mycket rosor eller många olika färger. Jag gillar bladformer och diskreta färger.

En annan passion är yoga och på gården finns en yogasal med franska dörrar ut till trädgården.

ANNONS

– Här kan sällskap hyra in sig. Jag är själv instruktör och kan erbjuda enstaka yogapass till sällskap på minst sex personer, säger Cattie.

Vilken typ av gäst passar ert B&B för?

– Den som vill ha lugn och ro, enskildhet och närhet till trädgård och natur. Här kan man vandra i naturen och vi har också dammar med en grillplats som man kan använda.

Vad finns det att göra i omgivningarna?

– Man kan paddla i sjöarna i Hjörnered, åka till stranden i Mellbystrand eller Lagaoset om man vill vara helt ifred. Det finns även bra cykelvägar och närhet till olika golfbanor. Man kan också promenera in till Laholms centrum, det tar en halvtimme att gå eller fem minuter med bil, säger Cattie.

Okéns B&B

Byggnaden är från 1905 och ägarna Diba och Gert har valt att döpa boendet efter sitt gemensamma efternamn. Hotellet har 16 rum fördelat på fyra våningar. Totalt finns 18 sängplatser med möjlighet till extrasängar i vissa rum.

Stall Stum B&B

Stum är namnet på området som gården, och ett flertal andra gårdar, ligger i. Namnet kommer troligtvis från ordet storegården som på gammelsvenska blir stommegården.

På gården finns en huvudbyggnad, stall och några stugor, som också går att hyra. B&B har fyra rum med totalt åtta bäddar som alla är olikt inredda i personlig stil.

Säbyholms B&B

Gården byggdes på 1870-talet av Cattie Slettengrens farfars far. På gården finns en huvudbyggnad, två flyglar och en parkliknande trädgård. En flygel rymmer bed and breakfast med fyra rum och åtta bäddplatser. Rummen är personligt inredda i New England-stil.

ANNONS