Nu är Läkarvillan på Dragvägen till salu – spekulanterna strömmar till

Nu är ett av Halmstads mest speciella hus till salu - den så kallade Läkarvillan på Dragvägen bjuds ut till försäljning. Mäklarfirman tror på ett pris runt fem miljoner – och spekulanterna strömmar till.

ANNONS
|

Det är Industri & fastighetsförmedling SFS som säljer huset och HP får en exklusiv visning av mäklare Lennart Johansson under onsdagsförmiddagen. Han berättar att villan, som ägs av HFAB, lades ut till försäljning på nätet för cirka en vecka sedan och från första början var intresset stort.

– Ett 50-tal personer har hört av sig, och i morgon, på skärtorsdagen, har vi en första visning. Till den är drygt 15 personer inbokade, berättar Lennart Johansson och tillägger att man även har en visning på tisdag nästa vecka.

Läkarvillan har på senare år fått en upprustning utvändigt, men interiört är den bara ett skal. Gedigna –men kala – tegelväggar möter besökaren och att renoveringsbehovet är stort råder det ingen tvekan om.

ANNONS

–Invändigt saknas allt: vvs, el, kök, toaletter, konstaterar Lennart Johansson som uppskattar att renoveringen går på minst lika mycket som själva huset.

Det innebär alltså att en köpare bör ha tio miljoner att sätta in i den anrika Läkarvillan.

– Men det är ett unikt läge, precis vid Nissan och ett stenkast från centrum. Och det är ett oerhört vackert hus, jag hade själv gärna bott här, säger Lennart Johansson och kliver ut på balkongen på andra våningen, där Nissan sakta flyter förbi.

Läs också: ”Om Doktor Tillman och Villa Riverside”

Huset, som har en boyta på uppemot 300 kvadratmeter, består av två ljusa våningsplan, samt en öppen vind med flera takfönster och några takkupor. Det finns också en källare på cirka 80 kvadrat, men där är det lågt i tak.

– Här får man ha vinkällaren, skojar Lennart Johansson när han går ned för trapporna och hukar då han kliver in i det som tidigare varit pannrum.

Men frågan vad spekulanterna vill ha huset till?

– Det är lite olika. Några verkar ha planer på att inreda hela huset som privatbostad, någon funderar på flera mindre lägenheter. Men alla uppger ju inte för oss vad de har tänkt göra med byggnaden, säger Lennart Johansson och tillägger att detaljplanen tillåter bostäder, kontor och restaurang.

ANNONS

– Det är också q-märkt, vilket innebär att du inte får riva det och att alla förändringar exteriört ska ske med största varsamhet och i enlighet med husets ursprungliga karaktär.

Markmässigt får den nya ägaren en tomt på cirka 550 kvadrat, där det ingår en liten trädgård mot Nissan – i princip fram till Prins Bertils stig. Norr om Läkarvillan ligger Kronobränneriet, även det en byggnad av stort kulturhistoriskt intresse, och i väster och söder står inom kort ett antal lägenhetshus klara.

Huset på Dragvägen har också en speciell historia. Den hette från början Villa Riverside, men kallades för Läkarvillan i folkmun – eftersom den uppfördes för den excentriske lasarettsläkaren Gustaf Tillman.

Då Tillman 1905 flyttade till VillaRiverside öppnade han en privat mottagning, men hans år i huset blev inte så många. Han drabbades själv av sjukdom, både fysiskt och psykiskt, och avled 1910.

Ytterligare en familj bodde sedan i villan, men i början av andra världskriget blev huset bostad för inkallade officerare. Landins skofabrik, som tillverkade morgontofflor, flyttade in 1941 och blev kvar till för tio år sedan.

HFAB köpte Läkarvillan 2013 och anledningen var att man ville få en smidig process när man skulle uppföra de 179 lägenheterna i kvarteret Borgen, som omger fastigheten på två håll.

ANNONS

–Men nu har vi alltså bestämt oss för att sälja och det är marknaden som styr vilket pris det blir, konstaterar Ulf Nilsson, kommunikationschef på HFAB, och fortsätter:

–För oss kändes det svårt att förvalta villan på ett vettigt sätt, vi tror att det finns andra som är bättre lämpade för det. Och vad som sker med huset i nästa steg har vi normalt inga synpunkter på – det är upp till den nya ägaren.

ANNONS