Under Partille Cup deltar runt 1400 lag i olika åldrar från 38 olika länder.
Under Partille Cup deltar runt 1400 lag i olika åldrar från 38 olika länder. Bild: NICKLAS ELMRIN

Här är platserna turisterna flockas runt i Göteborg

Partille Cup, Gothia Cup och Way Out West. De stora eventen i Göteborg lockar tiotusentals turister i sommar. Men det finns lugnare platser.
– Dit är det inte många som tar sig, trots att det är nära stan, säger Fredrik Schenholm som driver bloggen Det vilda Göteborg.

ANNONS
LocationGöteborg|
|

En av Göteborgs stående, stora turistdragare har precis dragit igång. Världens största handbollscup för ungdomar, Partille World Cup. Totalt väntas cupen locka omkring 40 000 personer till Göteborg när man räknar in deltagare, ledare och föräldrar.

– Heden är navet för cupen, så där rör det sig flest personer, säger Linn Ohlsson, turneringens presskommunikatör.

Göteborg har plats för fler turister

Partille Cup pågår under en vecka, och där deltar runt 1 400 lag från nästan 40 länder. Matcherna spelas på olika ställen i Göteborg. Främst runt Heden. Men flera lag spelar också i Kviberg, vid Härlanda, i Lunden.

Under Gothia cup deltar runt 1700 lag.
Under Gothia cup deltar runt 1700 lag. Bild: FREDRIK AREMYR

Samma gäller Gothia Cup, som startar en vecka efter att Partille Cup avslutas. Där deltar runt 1 700 lag och över 50 000 deltagare och medresenärer väntas komma.

ANNONS

Linn Ohlsson, presskommunikatör för båda cuperna, säger att Gothia Cup inte kan bli större.

– Det finns inte tillräckligt med fotbollsplaner eller skolor för att göra cupen större, säger hon.

Under båda idrottscuperna syns ungdomar i träningskläder på spårvagnar och bussar.

Göteborg & co presskommunikatör Stefan Gadd tycker inte att det är för mycket turister i Göteborg.
Göteborg & co presskommunikatör Stefan Gadd tycker inte att det är för mycket turister i Göteborg. Bild: Press

Men trots att det kan upplevas som trångt stundtals har Göteborg plats snarare plats för fler turister.

Det säger Stefan Gadd, presskommunikatör för Göteborg & co.

– Göteborg har inget problem med överturism, speciellt inte nu när det är några konserter på Ullevi.

Fredrik Schenholm driver tillsammans med Karin Fingal äventyrbloggen ”Det vilda Göteborg”.
Fredrik Schenholm driver tillsammans med Karin Fingal äventyrbloggen ”Det vilda Göteborg”. Bild: Privat

Göteborgare tipsar om turistfria platser

Det är inte bara under under idrottscuperna turisterna flockas. I augusti är det dags för festivalen Way Out West, som förra året lockade förra året 50 000 personer.

För den som vill undvika turiststråken finns det dock lösningar. Göteborgaren Fredrik Schenholm, som driver bloggen Det vilda Göteborg, har flera tips.

– Hisingsparken och Lärjedalen i Angered är två ställen som turisterna ofta missar, men som är lätta att ta sig till kollektivt, säger han.

Fredrik Schenholm rekommenderar den som vill komma undan turisterna att ta sig en bit bort för att komma undan turisterna. Här under en tur till Västra långvattnet i Delsjöområdet.
Fredrik Schenholm rekommenderar den som vill komma undan turisterna att ta sig en bit bort för att komma undan turisterna. Här under en tur till Västra långvattnet i Delsjöområdet. Bild: Privat

Hans upplevelse är att många turister i Göteborg tar sig till samma ställen under sommaren, så som Saltholmen eller Slottsskogen.

– Vid stora badplatsen vid Delsjön flockas det människor, men om man bara går 15 minuter till längs med sjön får man ofta vara mer ensam, säger han.

ANNONS

Vad är det bästa med att leta efter ställen dit turister inte tar sig?

– Jag älskar att leta och upptäcka nya ställen hemma. För mig får jag ut lika mycket av det som att resa till Bolivia, säger Fredrik Schenholm.

Västtrafik rekommenderar cykel

I och med att det rör sig mycket människor i stan i samband med de stora eventen blir kollektivtrafiken stundtals ansträngd. För den, som liksom Fredrik Schenholm vill undvika trängseln har Västtrafik ett tips: att cykla.

– Att cykla, gå eller åka elsparkcykel är alltid ett bra alternativ när det är mycket turister, säger Kristian Lans, presskommunikatör Västtrafik.

Här är platserna som fylls med turister under event

Kviberg: Flera av matcherna som spelas under Partille Cup och Gothia Cup spelas vid Kviberg vilket gör att fler personer än vanligt rör sig där.

Härlanda: I Härlandaparken spelas flera av matcherna under Gothia Cup och Partille Cup.

Linneplatsen: Under Way Out West, festivalen som pågår andra helgen i augusti, rör sig människor främst runt Slottsskogen och Linneplatsen. Under nätterna fortsätter spelningarna på olika platser i staden.

Stigbergstorget och Järntorget: Under nätterna fortsätter Way Out West spelningarna runt om Göteborg, bland annat i Majorna och runt Järntorget. Det gör att många människor befinner sig även där.

Kungsportsplatsen: Senare i augusti pågår gratis festivalen kulturkalaset i Göteborg. Många av besökarna befinner sig då runt Kungsportsplatsen och Brunnsparken.

Ullevi: Här kommer det vara betydligt lugnare än tidigare år eftersom inga artister är bokade till Ullevi.

ANNONS