IFK vill hedra Bertil ”Bebben” Johansson med en staty

Sedan den legendariska fotbollsspelaren Bertil ”Bebben” Johansson gick bort i våras har många blåvita fans skickat olika förslag på hur han ska hyllas och hedras för sina gärningar för IFK Göteborg. Att döpa en gata efter honom eller att resa en staty kan bli verklighet om klubben får styra.

ANNONS
|

Bertil ”Bebben” Johansson var en spelare som betydde mycket för IFK Göteborg under sin storhetstid under 50- och 60-talet. Legendaren som växte upp i Sävedalen har präglat klubben även efteråt.

LÄS MER:Bokaktuella Therese vill ha psykisk hälsa på skolschemat

– Bertil kommer som spelare och som person ha en mycket speciell plats i alla blåvita hjärtan, säger Marcus Modéer, kommunikations- och medieansvarig för IFK.

marcus modéer, kommunikationsansvarig IFK Göteborg.
Marcus Modéer, kommunikations- och medieansvarig för IFK Göteborg. Bild: IFK Göteborg

Klubben har haft diskussioner med de styrande i både Partille och Göteborg för att se vilka möjligheter som finns att antingen döpa en gata efter legendaren, eller kanske få upp ett minnesmonument eller staty på en bra plats.

– Vi har inget svar ännu, det är långsamma handläggningstider, säger Marcus Modéer.

ANNONS

Men om ni får bestämma så vill ni få upp en staty för att hedra honom?

– Ja. vi jobbar för det. Vi undersöker alla möjligheter som finns, vi vill inte lämna en sten ovänd, förklarar Modéer.

En ikon för klubben som hedrat honom på olika sätt

Klubben har redan hedrat Bebben på flera olika sätt sedan hans bortgång i maj månad. Två hedersplatser på läktaren har dedikerats för honom och hans fru Solveig Johansson och kan användas av hans familj närhelst de vill gå på match. Dessutom har hyllningsvideos lagts upp på sociala medier, en hel läktare har döpts efter honom och sedan tidigare finns hans namn med i klubbsånger. Under säsongen har klubben också låtit trycka upp hans ikoniska bild vid en hörnflagga på matchtröjorna.

IFK Göteborg kommer att fortsätta arbeta för att Bebben ska hedras med ett monument. Men när en staty eller liknande kommer upp och var är för tidigt att säga.

– Vi jobbar för det, men de kommunala kvarnarna maler långsammare än våra kvarnar. Men det är bättre att det bli rätt än att det går för fort och blir fel, säger Marcus Modéer.

Växte upp i Sävedalen

Bebben föddes i Olskroken, men flyttade senare till Sävedalen där han växte upp. Som ung talang hamnade han hos IFK Göteborg och ”Bebben" var stor publikfavorit på Ullevi under 1950- och 1960-talen. Han vann både SM-guld med IFK Göteborg som spelare år 1958 och senare som tränare år 1969.

ANNONS

Även Göteborgs Fotbollsförbund arbetar för att lyfta Bebben med en staty. Han kommer då stå på en central plats på Avenyn eller vid Heden tillsammans med ett par andra fotbollslegendarer och göteborgssöner. Tore Klas Agne Simonsson, som dog förra året och som räknas som en av Sveriges främsta spelare genom tiderna. Han är den enda svensk som spelat i Real Madrid. Dessutom förbundet också hedra ännu en legendar med en staty, på Karl-Alfred Jakobsson som föddes i USA. Han dog år 2015. och spelade större delen av sin karriär för Gais och valdes av klubben till föreningens bästa spelare under det första århundradet.

Sedan 2017 finns en guldfärgad tavla på Vallhamra IP på Bebben Johansson i en klassisk pose när han hänger på hörnflaggan.

– Jag jobbade mycket för att få till det. Varje år i tio års tid skickade jag in förslag på detta till politiker i kommunen och till slut gick förslaget igenom. Det är en väderbeständig guldfärgad tavla som sitter på Vallhamra IP med en text och bild. Bebben Johansson själv var med på invigningen och var väldigt glad för tavlan. Han hade ett stort hjärta för Sävedalens IF och han fortsatte att följa laget under alla år, säger Leif Lundvall, initiativtagare till minnestavlan.

ANNONS

LÄS MER:Kronprinsessparet ringde – för att kolla läget i Partille

Bebben föddes fostrades i Sävedalen

John Bertil "Bebben" Johansson, föddes 22 mars 1935 i Gamlestaden i Göteborg. Han växte upp i Sävedalen och bodde på Hönö mot slutet. Han gick bort den 5 maj 2021 på Hönö i Öckerö kommun där han också begravdes. Han blev 86 år gammal.

Bertil ”Bebben” Johansson hade en lång och framgångsrik karriär som fotbollspelare i IFK Göteborg. Han vann SM-guld både som tränare och spelare för Blåvitt, och på planen var han en erkänd målskytt.

Bland annat vann han skytteligan i allsvenskan två gånger.

Bebben hann göra fyra landskamper för Sverige.

Han var en hängiven supporter av sitt IFK även mot slutet, trots att han var blind. Bebben brukade gå dit med sin fru Solveig, som refererade matcherna åt honom.

Han anses vara en av IFK Göteborgs mest betydande spelare genom tiderna.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Partille Tidning” i Appstore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS