Ulf Kamne var med på Miljöpartiets valvaka i Folkets hus i Göteborg.
Ulf Kamne var med på Miljöpartiets valvaka i Folkets hus i Göteborg. Bild: Ana Sibinska/Catharina Fyrberg

Kamne (MP): "Blir nog till att tänka lite nytt"

Miljöpartiets usla resultat i riksdagsvalet färgade av sig i kommunvalet.
– Det är inte vad vi önskade, säger Ulf Kamne (MP).

ANNONS
|

I riksdagsvalet balanserade Miljöpartiet på gränsen till att klara fyraprocentsspärren. Lokalt är partiet starkare, men backar ändå rejält.

När alla 350 distrikt till slut var räknade hade MP 6,9 procent av rösterna i Göteborg. Det är en minskning med 3,6 procentenheter sedan förra valet.

Ulf Kamne, toppkandidat till kommunfullmäktige för Miljöpartiet, gästade GP:s valvaka.

"Vi var ju helt uträknade"

Samtidigt var det något bättre än den senaste GP/Sifo-mätningen, där partiet fick 6,5 procent. Dessutom har Miljöpartiet stundtals legat ännu lägre i opinionsundersökningarna.

– Vi var ju helt uträknade för ett år sedan och har verkligen kämpat hårt och försökt förklara hur viktig vår politik är, säger Ulf Kamne, partiets toppkandidat till kommunfullmäktige.

ANNONS

Han tycker att resultatet ändå är något av en seger över belackarna.

– Senast idag var det en SD-anhängare som stod och viftade med fingret i ansiktet på mig och skrek "Nu åker ni ut!". Då är det väldigt skönt att vi inte gör det.

"SD är ett rasistiskt parti"

Nu väntar en svår balansgång för att skapa ett nytt styre i Göteborg.

– Det blir nog till att tänka lite nytt, men vi har sagt tydligt att vi inte kan samarbeta med SD, för det är ett rasistiskt parti, även om många av deras väljare säkert är goda människor.

I övrigt är Ulf Kamne inställd på att det måste bli många kompromisser.

– Vi har jobbat rödgrönt men nu verkar det svårt att få till ett sådant styre. Vi är öppna för andra lösningar, även över blockgränserna.

ANNONS