Larmet: Farliga metaller har hittats i tamponger

Forskare har undersökt tamponger och hittat små mängder giftiga metaller. Det är inte klarlagt om det leder till några negativa hälsoeffekter, men enligt gynekologen Helena Hognert finns det ingen anledning till oro.
– Man behöver inte sluta använda tampong, säger hon.

ANNONS
|

I en ny studie har forskare på Berkeley universitet testat 30 tampongtyper från 14 olika märken. Det visade sig i studien att alla tampongerna innehöll giftiga metaller så som bly, arsenik och kadmium, vilket även SVT har rapporterat om.

Den nya studien konstaterar endast att metallerna finns i tampongerna, men har inte undersökt vidare om det faktiskt ger några negativa hälsoeffekter hos användarna. Helena Hognert, gynekolog och överläkare på Sahlgrenska, har läst studien och känner ingen oro för att tamponger skulle vara farliga att använda.

– Det är jättebra att man undersöker, men nivåerna som har hittats är väldigt låga, långt under riktvärden för dagligt intag, säger hon.

ANNONS

Det är inte ovanligt att små mängder av metaller hittas i olika typer av livsmedel och produkter, till exempel finns det i vanligt dricksvatten.

Gynekologen: Inte farligt med tamponger

Helena Hognert menar att det är viktigt att komma ihåg att den aktuella studien inte har visat att kroppen tar upp de metaller som finns i tampongerna.

– Andra forskare har tidigare mätt mängden tungmetaller i kvinnors blod och jämfört resultaten för de som använder tampong och de som inte gör det. Både användare och icke-användare hade mycket låga nivåer och under gränsvärdena för vad som är farligt, säger hon.

Den tidigare studien gjordes på amerikanska kvinnor och publicerades för fem år sedan. Helena Hognert tycker att det skulle kännas ännu mer tryggt om fler forskare kunde undersöka samma sak, men att i nuläget finns det ingenting som tyder på att man behöver vara orolig för att fortsätta använda tamponger.

Det finns inga riktvärden som tillverkare kan hålla sig till när det mensskydd.
Det finns inga riktvärden som tillverkare kan hålla sig till när det mensskydd. Bild: Jessica Gow/TT

Inga gränsvärden för mensskydd

Kemikalieinspektionen planerar i nuläget inte att göra någon typ av tillsyn på tamponger, meddelar de till SVT. Orsaken är att det inte finns några gränsvärden att jämföra med.

Faktum är att i nuläget finns varken regleringar, gränsvärden eller standardiseringar för hur mensskydd ska tillverkas. Institutionen för standardisering håller på med att arbeta fram en internationell standard, vilket är en form av frivillig reglering som ska fungera som vägledning för tillverkare. Det beräknas vara färdigt om tre år.

ANNONS

Jenny Acaralp är projektledare för det arbetet, och tycker det är märkligt att det inte redan finns samlade riktmärken för mensskydd.

– Det är en marknad som omfattar en så stor grupp. Det finns standarder för allt annat, till exempel för plåster som man har utanpå kroppen. För tamponger, som man har inuti kroppen, finns det inte, säger hon.

Forskaren Louise Klintner, som också är med och arbetar fram en standardisering för mensprodukter, hoppas att standardiseringen kommer bidra till att det blir en ökad tillsyn av mensprodukter i framtiden.

– Det behövs också mer forskningsanslag så att forskare kan titta mer på säkerhet kring mensprodukter och kvinnohälsa, säger hon.

LÄS MER:Bly och arsenik hittat i vanliga tamponger

LÄS MER:Trasiga sexliv, kroppar och relationer efter förlossning

LÄS MER:Fem miljoner till gratis mensskydd på skolorna

ANNONS