Justitieminister Morgan Johansson (S) anglar högern för att bedriva en smutskastningskampanj mot honom efter misstroendeomröstningen.
Justitieminister Morgan Johansson (S) anglar högern för att bedriva en smutskastningskampanj mot honom efter misstroendeomröstningen. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Morgan Johansson: De nästan spottar ur sig mitt namn

I går stod det klart att justitieminister Morgan Johansson (S) får sitta kvar på sin post efter misstroendeomröstningen. I en intervju med Dagens Nyheter anklagar han nu oppositionen för att bedriva en smutskastningskampanj mot honom.
– Kommande månader fram till valet kommer att präglas av en hård personkampanj mot mig och andra framträdande statsråd, säger han till tidningen.

ANNONS
|

Misstroendeförklaringen mot justitieminister Morgan Johansson (S) röstades i går ner av riksdagen. Begäran om en misstroendeomröstning lämnades in av Sverigedemokraterna den 2 juni, och stöddes av Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna.

Det var den politiska vilden Amineh Kakabavehs röst som till slut avgjorde omröstningen. För att misstroendeförklaringen skulle gå igenom krävdes 175 röster från oppositionen, men då Amineh Kakabaveh lade ner sin röst slutade det med 174 röster.

I en intervju med DN anklagar nu Morgan Johansson oppositionen för att föra en smutskastningskampanj mot honom och andra framträdande statsråd, och säger att det kommer att prägla månaderna fram till valet.

ANNONS

– De nästan spottar ur sig mitt namn från talarstolen.

Prickats flest gånger

Morgan Johansson är den minister som har prickats flest gånger av Konstitutionsutskottet. Under de senaste tre åren har KU riktat kritik mot ministern tre gånger.

År 2020 kritiserades han efter att Moderaterna anklagat honom för att ha lämnat felaktiga uppgifter om att anhöriginvandringen drastiskt minskat. Året där på för hans sena svar på riksdagsinterpellationer, långsam handling i frågor om straffskärpning och felaktiga uttalande på Twitter om friskolors elevresultat.

Allra senast kritiserades han för att han felaktigt påstått att ett förslag från Moderaterna, angående svensk hjälp till tolkar och lokalanställda i Afghanistan, skulle kräva grundlagsbeslut och att antalet personer som kunde komma i fråga var betydligt högre än i verkligheten.

Morgan Johansson säger till DN att han tar till sig av kritiken.

– Jag måste vara ännu noggrannare av hur jag uttrycker mig. Men jag har själv suttit i KU och vet att de här uttalande-ärendena har lägst prioritet.

Han säger att de två senaste ärendena har hanterats skriftligen, och att detta tyder på att ärendena inte är särskilt allvarliga.

”Omdömeslöst”

Morgan Johansson säger också att den stora förloraren efter gårdagens misstroendeomröstning är Ulf Kristersson.

– Jag har de senaste dagarna fått väldigt många ryggdunkar, inte bara av partivänner. Många har kommit fram och sagt att de har röstat på Moderaterna i många år, men inte kommer göra det igen eftersom det här var omdömeslöst.

ANNONS

Morgan Johansson säger att kritiken från oppositionen inte tar så hårt. Han menar att det interna stödet fortfarande är väldigt starkt, och att han inte kommer låta sig tystas av kritiken.

LÄS MER: Amineh Kakabaveh redo att fälla Morgan Johansson

LÄS MER: Moderatledaren till attack mot statsministern

ANNONS