Bild: TT

Analys: Smutskastning i coronapandemins spår

Donald Trump och Joe Biden har talat med varandra i telefon om det nya coronaviruset. Ett bra samtal, hävdar de. Men Biden går i reklaminslag till angrepp mot Trump. Presidentens egna uttalanden används.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

ANNONS
|

Telefonsamtalet betyder inte att Trump och Biden grävt ned stridsyxan. Tvärtom går de till lika hårt angrepp mot varandra som tidigare. Trump hånar Biden på twitter för att demokraternas konvent inte bara skjuts upp till augusti, utan också för att det troligen kommer att hållas virtuellt.

– Då behöver han inte dyka upp, jag undrar just varför, skriver Trump.

Konventet är tänkt att hållas i Wisconsin. Där hölls under tisdagen primärval sedan delstatens Högsta Domstol bestämt att upphäva tidigare beslut att skjuta upp valet. Det var demokraterna som ville rösta vid ett senare datum med hänvisning till coronapandemin medan republikanerna motsatte sig. Det är inte bara primärval för presidentkandidaterna utan också för en rad lokala politiska uppdrag.

ANNONS

Trump konstaterar med tillfredsställelse att annonstillströmningen till New York Times och Washington Post minskar.

– Jag kan inte säga om det beror på att de är källor för information som är Fake News eller om det är viruset som spöar upp dom, skriver han.

Till attack i tv-reklam

Och Joe Biden väljer att använda Donald Trumps uttalanden för att angripa honom. I en massiv reklamkampanj är det Trums egna ord – där han inledningsvis bagatelliserar coronautbrottet – som skall göra jobbet och avslutningen är enkel, ”Biden, president”.

Donald Trump har den senaste tiden konsekvent vägrat att ta ansvar för de långsamma beslut som fattats och anklagar istället sin företrädare Barack Obama för att det inte fanns tillräcklig beredskap för coronautbrottet. Joe Biden var Obamas vicepresident och anklagas därför att vara medskyldig.

Hela valrörelsen har slitits sönder av coronapandemin med uppskjutna primärval och alla kampanjmöten inställda.

En president kan gynnas opinionsmässigt av en allvarlig kris och sluta leden. Enligt den senaste sammanvägningen av opinionsmätningarna som Real Clear Politics gör är 47 procent av amerikanerna nöjda med hur Donald Trump sköter sitt jobb mitt under coronakrisen. Det är en uppgång med ett par procentenheter. Men det är en låg siffra som kan jämföras med att George W Bush nådde 92 procent vid terrordåden den 11 september och höll sig stadigt mellan 80-90 procent de följande fyra månaderna. Bush startade på omkring 60 procent.

ANNONS

Fördel Biden

Det innebär att coronakrisen snarast befäst Donald Trumps låga opinionssiffra, vilket är en dålig utgångspunkt för valkampanjen. Trump framträder varje dag i direktsända tv-sändningar – ofta två timmar – men ännu har dessa inte märkbart ökat Trumps popularitet. De förberedda minuterna följs av Trumps utfall mot journalister och eget beröm för hur krisen sköts.

När Joe Biden mäts mot Donald Trump är övervikten till hans fördel. Men opinionsmätningar är en sak, val något annat. Bidens problem är att han inte kan nå ut till väljarna som planerat. Han sitter i karantän i sitt hem i Delaware och måste kommunicera via videomöten och reklam. Han har heller ingen naturlig ingång i nyhetsbevakningen som Trump dominerar.

Bidens utmanare i det demokratiska fältet, Bernie Sanders, har ännu inte givit upp och hävdar att han har möjlighet att komma ikapp. Men Sanders – som sitter i karantän i sitt hem i Maine – har ännu mindre chanser att uppmärksammas än Biden.

Joe Biden säger att han har inlett arbetet med att välja sin vicepresidentkandidat – som han lovat ska bli en kvinna – och en rad centrala ministrar i en kommande administration.

ANNONS