Joe Biden ses här höja rösten medan han pratar om vapenvåldet som drabbar unga i USA.
Joe Biden ses här höja rösten medan han pratar om vapenvåldet som drabbar unga i USA. Bild: Jacquelyn Martin

Britt-Marie Mattsson: Biden pekar på sitt cv – och vägrar ge upp

Joe Biden tänker inte ge upp. Det försäkrade han upprepade gånger vid nattens presskonferens. Han radade upp alla sina framgångar som president men sade också att en hel del återstår.
– Jag kommer att vinna valet och fortsätta jobbet jag påbörjat.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

ANNONS
|

Presskonferensen, som avslutade försvarsalliansen Natos toppmöte i Washington, ansågs vara en vattendelare för Bidens möjligheter att stanna kvar som demokraternas presidentkandidat. Att han under dagen presenterade Ukrainas president Zelenskyj som Putin – men snabbt rättade sig själv – togs som intäkt för att han skulle röra till det även under pressmötet.

Men Joe Biden klarade sig utan bildskärmen under det åtta minuter inledande anförandet och de ytterligare femtio där frågorna handlade om allt från utrikespolitik till hans egen mentala status och förmåga att väljas till demokraternas presidentkandidat och därefter klara returmatchen mot Donald Trump.

Men att själv hoppa av och överlämna till Harris ligger, enligt Biden, inte i korten.

Biden sa att han redan genomgått neurologiska undersökningar och inte har något emot att göra fler om hans läkare skulle föreslå det. Han sa också att vicepresident Kamala Harris är kapabel att axla presidentansvaret.

ANNONS

– Annars hade jag inte valt henne som min vice.

Men att själv hoppa av och överlämna till Harris ligger, enligt Biden, inte i korten. Tvärtom tänker han fortsätta och visade sig inte ha mycket till övers för opinionsmätningarna som tyder på ett sviktande väljarstöd både för honom som president och för hans kandidatur.

– Många presidenter har haft sämre siffror än jag, påpekade han.

Demokratiska kritiker hävdade, före presskonferensen, att det efter Natomötet kan bli tufft för Biden att hålla sig kvar. De närmaste fyrtioåtta timmarna blir kritiska, hävdade de. De vidhöll sin kritik även sedan pressmötet avslutats , men medgav att Biden klarat sig helskinnad och inte visade några nya tecken på att han skulle ha förlorat förmågan att hålla ihop sina resonemang.

Frågan är dock om det räcker för att stilla oron i det demokratiska partiet. Men ju längre tiden går, desto svårare är det att byta ut Biden och ena partiet bakom någon ny.

Vicepresident Kamala Harris, här under ett kampanjevent.
Vicepresident Kamala Harris, här under ett kampanjevent. Bild: Chuck Burton

Om Kamala Harris skulle vara alternativet måste hon utse en vicepresidentkandidat och om Harris ställs åt sidan måste både en ny president- och vicepresidentkandidat lanseras inför partiets konvent i slutet av augusti.

Delegaterna – som Biden har vunnit under primärvalen – skulle kunna släppas fria och rösta hur de vill men ännu har inga delegatgrupper från delstaterna visat tecken på att vilja välja gå den vägen. Joe Biden hänvisade också till det .

ANNONS

Biden passade även på att utmåla Donald Trump som en fara för den amerikanska demokratin och påpekade att Trump mest ägnar sin tid åt att åka omkring i en golfbil och fylla i korten innan han ens slagit de första slagen.

Samtidigt som Biden hölls sin presskonferens tog Trump emot Ungerns premiärminister Victor Orban. Ungern är detta halvåret EU:s ordförandeland och Orban har tidigare sagt att han tror att Trump vinner presidentvalet.

Den senaste interna kritiken mot Biden kommer från anonyma källor i kongressen som hävdar att presidentens stab under längre tid har undanhållit att Bidens hälsa och mentala förmåga har blivit allt sämre. Själv sa Biden att hans stab gärna adderar alltför många uppgifter till ett redan fullspäckat program och att han framöver skall försöka hushålla bättre med tiden för att även hinna med ett späckat kampanjprogram.

Påpekade att han, med sin långa erfarenhet, är garanten för att USA skall utvecklas positivt.

Alla frågor som journalisterna ställde innefattade Bidens hälsa och utsatta position i partiet. Han duckade dem inte men passade även på att berätta vad han åstadkommit som president både inrikes och internationellt och hävdade att ledarna från Natoländerna uppmanat honom att se till att han vinner valet.

Hittills har Bidens kritiker påpekat att det är han själv som måste fatta beslutet att stiga åt sidan och överlämna till någon annan. Det framhålls även att han i valrörelsen 2020 framställde sig som en bro till en yngre generation. Men vid presskonferensen avfärdade han alla sådana tankar och påpekade istället att han, med sin långa erfarenhet, är garanten för att USA skall utvecklas positivt.

ANNONS

Med Joe Bidens upprepade försäkringar att han inte ger upp självmant blir det tuffare för kritiska demokrater att ställa honom åt sidan. Tiden tickar också obönhörligen mot konventet om en och en halv månad. Biden framhöll att han både har ekonomin och kampanjorganisationen på sin sida.

LÄS MER:Kämpig pressträff för Biden – kallade Zelenskyj för Putin

LÄS MER:Expert: Bidens insats stillar inte partiets oro

LÄS MER:Demokratväljare vill att Biden hoppar av

ANNONS